Какви създания живеят в Мъртво море?

13562
Какви създания живеят в Мъртво море?

Това, че в Мъртво море има живот, стана ясно съвсем неотдавна.

В края на миналия век учени откриват, че в тези изключително солени води съществуват микроорганизми. В суровите условия на повишена соленост оцеляват само най-простите и най-силните организми.

Най-древните бактерии — бъдещето на биомолекулярната електроника

В Мъртво море бяха открити 20 вида екстремално соленолюбиви археи. Те добре понасят концентрирания солен разтвор и освен това не могат да оцелеят без сол. За тях това е оптималната среда за живот, както за човека – атмосферата на Земята.

Соленолюбивите археи могат да се развиват дори при недостиг на кислород – те се нуждаят само от светлина.

В обвивките на своите клетки бактериите натрупват пурпурен пигмент бактериородопсин, благодарение на който енергията на светлината се преобразува в химическа енергия.

Клетките на тези бактерии обикновено съдържат червени каротиноидни пигменти, които обуславят цвета на микроорганизмите и ги защитават срещу вредното действие на ултравиолетовите лъчи.

Археите са най-древните обитатели на нашата планета, които са оцелели до наши дни в първоначалния си вид. През 21 в. тези микроорганизми са интересни не само на учените-теоретици.

Уникалният белтък бактериородопсин може да намери приложение в биомолекулярната електроника – в качеството на фотохромен материал. Ако нанасете слой от този пигмент върху подложка, използвана вместо фотофилм, можете да създадете качествено нов фотоматериал, който позволява да получите изображение с доста по-висока резолюция или да запишете много повече информация.

Микроскопичните гъби — бъдещето на селското стопанство

В Мъртво море можете да откриете микроскопични гъби, или микромицети. За разлика от археите, тези гъби е трябвало да се приспособяват към трудните условия на средата и да се научат да оцеляват.

В частност, те са развили нов ген, който отговаря за поддържането на вътрешния баланс на солта.

Ако се научим да използваме този ген за повишаване на соленоустойчивостта на селскостопанските култури, това ще бъде истински пробив в областта на биотехнологията.

Той ще позволи да се усвоят нови земи, които до момента са недостъпни заради високото ниво на соленост.

Едноклетъчни водорасли — настоящето и бъдещето на козметологията

Бактериите и гъбите не са единствените обитатели на Мъртво море.

В сезона на дъждовете концентрацията на солта във водата леко се понижава и тогава на повърхността обилно се развиват микроскопични водорасли от рода Dunaliella.

Те придават на водата оранжев оттенък, тъй като в състава на тяхната единствена клетка влиза бета-каротин. Този пигмен и глицеринът защитават водораслите от пагубното въздействие на солта и ултравиолетовите лъчи.

Тези соленоводни водорасли не живеят дълго. След като нивото на концентрация на солта изчезват, те оставят след себе си спори, готови да се развият следващия път, когато нивото се понижи.

Благодарение на високото съдържание на бета-каротен, ненаситени мазнини, белтъци и микроелементи, Dunaliella се използва в козметологията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...