KBC финализира сделката по придобиване на ОББ

2308
KBC финализира сделката по придобиване на ОББ

Обединена българска банка вече е собственост на KBC. Сделката по придобиването на ОББ и Интерлийз от страна на KBC е била финализирана вчера срещу сумата от 610 млн. евро, съобщават от компанията купувач.

В резултат на сделката, KBC ще засили присъствието си на българския пазар, чрез банковото-застрахователната си група у нас, в лицето на ДЗИ, СИБАНК и ОББ.

Придобиването, което беше обявено на 30 декември 2016 г., е одобрено от съответните регулаторни органи и антимонополния орган. Платената сума от 610 млн. лева възлиза на 1.10 пъти счетоводната стойност на ОББ и Интерлийз за миналата 2016 година, като KBC ще използва налични средства, за да плати в брой цената за придобиването, съобщават от компанията.


Плановете са двете банки плавно да се обединят, като този процес ще бъде финализиран през 2018 г. Дотогава ОББ и СИБАНК ще продължат да работят като отделни институции, но с един и същи собственик. На специална пресконференция днес се очаква да бъдат съобщени повече подробности около сделката и новото имена на финансовата институция, която ще бъде създадена в резултат на сливането между СИБАНК и ОББ.

След придобиването KBC ще започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга в България и ще предлага на клиентите си пълна гама от финансови услуги, съобщават от компанията.

През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на оперативно ниво. На днешните първи заседания за корпоративно управление на ОББ като част от KBC, ОББ ще вземе решение за състава на своя надзорен и управителен съвет, който ще се ръководи от Петър Андронов – настоящ кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК, пише в съобщението.

“Много съм доволен от придобиването. Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната”, коментира Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group NV. 

„На българския пазар, който е сред основните ни пазари, вече ставаме нов силен играч и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим – банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и др. Ангажиментът ни в България е дългосрочен и намира отражение в стратегията ни да сме сред пазарните лидери, както е на всички основни пазари на KBC.

Разширяването на дейността ни в страната, използването на компетентността и динамиката на ОББ и СИБАНК и предлагането на общи продукти и услуги ще ни помогнат да постигнем тази цел и да си осигурим успех в бъдеще”, казва Йохан Тейс.

“Чрез обединените усилия на СИБАНК, ОББ, ДЗИ и останалите български дружества, в които участва KBC Груп, се осигуряват висококачествени банкови, застрахователни и други финансови услуги за българските ни клиенти, в съответствие със стандартите и нивото, което те заслужават”, приветства сделката Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър на КВС Груп за България.

„Тази нова обединена финансова група значително ще укрепи и засили настоящата ни позиция на българския пазар и ще допринесе значително за местната икономика. Очаквам с нетърпение сътрудничеството с новите ръководители и служители. Убеден съм, че като обединим усилията си, ще станем еталон, предпочитан от клиентите”, добавя Андронов.

“Тази сделка значително засилва позицията на KBC в България и е чудесен пример за стратегическия подход на KBC на основните ѝ пазари. Уверени сме, че от съвместната работа на ОББ и СИБАНК ще има положителен ефект, както за клиентите на тези два силни бранда, така и за българската икономика като цяло”, коементира и Люк Попелиер, главен изпълнителен директор на бизнес звено “Международни пазари” в KBC Груп.

Сделката ще има много ограничен ефект от 0.54% върху солидната капиталова позиция на КВС, като коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) ще се задържи много над минималните регулаторни капиталови изисквания. В края на първото тримесечие на 2017 г. коефициентът CET1 на KBC беше 15.7% (при пълно натоварване, съгласно Датския компромис), пише в съобщението на компанията.

КВС е интегрирана банкозастрахователна група, която развива дейност в Белгия и на някои от пазарите в Централна и Източна Европа, както и в Ирландия. Групата има присъствие и в други, подбрани страни и региони по света. Централата на КВС се намира в Брюксел (Белгия).

Групата има над 38 000 служителя и е регистрирана на брюкселската фондова борса Euronext. KBC влезе на българския пазар през 2007 г., когато придоби СИБАНК и ДЗИ. СИБАНК в момента е на девето място по общи активи у нас, които възлизат на 3.1 млрд. лева към края на първото тримесечие на тази година, по данни на БНБ.

Банката обслужва у нас 240 хил. клиенти - както физически лица, така и малки и средни предприятия, чрез мрежа от коло 100 банкови клона и чрез електронни канали. Инситуцията има кредитeн портфейл (кредити и аванси) на стойност 2.5 млрд. лева и депозити на стойност 2.7 млрд. лева към края на март 2017 г., сочат данните на БНБ. Печалбата на СИБАНК за първите три месеца на 2017 година достига 8.2 млн. лева.

ОББ е основана през 1992 година в резултат на сливането на 22 български регионални търговски банки. От 2000 г. ОББ е част от финансовата група на Национална банка на Гърция (NBG). Институцията е четвъртата най-голяма банкова група по общи активи у нас (6.9 млрд. лева по данни на БНБ) с 7.4% пазарен дял към края на март 2017 г.
ОББ има мрежа от 190 клона на 691 банкомата на топ локации в цялата страна. ОББ обслужва около 875 000 клиента от ритейл сегмента и има 9.7% пазарен дял при ритейл кредитите. Банката има силно присъствие и в сегмента корпоративно банкиране, като има 7.6% дял при корпоративните кредити. ОББ е постигнала добри резултати при печалбата преди провизии.

Банката има силна капиталова позиция (коефициент CET1 в размер на 22.8% към края на март 2017 г.), като отчете най-високия коефициент CET1 сред големите банки по базовите и неблагоприятните сценарии при прегледа на качеството на активите и стрес тестовете, проведени през 2016 г. През първото тримесечие на 2017 г. съотношението разходи/приходи беше 45%, като банката се нареди сред най-рентабилните банки в сектора.

Кредитният портфейл (кредити и аванси) на ОББ е на стойност 5.58 млрд. лева, като банката има депозити достигащи сумата от 5.74 млрд. лева към края на първото тримесечие на тази година. Печалбата на ОББ за първите три месеца на 2017 година възлиза на 28.08 млн. лева, сочат данните на БНБ.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg