Българската народна банка издаде предварително одобрение за прякото придобиване от „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ, Белгия, на 99.91% от капитала на „Обединена българска банка“ АД, в резултат на което „Обединена българска банка“ АД ще стане дъщерно дружество на „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ в България, наред със „СИБАНК“ ЕАД.

Предварителното одобрение е издадено при условията на поетите от „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ ангажименти за осигуряване на стабилно и надеждно развитие на „Обединена българска банка“ АД, като при запазване на нейния бизнес модел ще бъдат въведени груповите политики, прилагани от „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ в рамките на групата „КЕЙ БИ СИ Груп“.

В резултат на сливането между СИБанк и ОББ, ще се роди третата най-голяма банка, оперираща на родния пазар.

В края на миналия месец от КЗК също одобриха сделката, като заявиха, че нито един от участниците в сделката не надхвърля 15% пазарен дял, което не крие опасност за установяване на господстващо положение. Финално одобрение се очаква още от Комисията за финансов надзор.

Представители на двете банки - СИБАНК и ОББ, ще са сред участниците в панел "Банки и небанкови финансови институции", с който ще бъде открит вторият ден от Шумът на парите.

Повече за събитието, което ще се проведе в зала EFE на столичния хотел Маринела, може да научите на profit.bg/forum или във Facebook. Форумът продължава да е безплатен за присъствие.