Саудитска Арабия: След 10 г. няма да ни вълнува цената на петрола

18306
Саудитска Арабия: След 10 г. няма да ни вълнува цената на петрола

© Pixabay

Саудитска Арабия все още е зависима от цената на петрола. Това обаче няма да е задълго. Според финансовия министър на кралството, към 2020 година страната ще се отърве от зависимостта си от черното злато.

„Няма особено да ни интересува дали цената е 40, 45, 50, 55 по това време, защото имаме значителен напредък по пътя да сме независими от цената на петрола“, казва саудитският финансов министър Мохамед Ал Джадаан в интервю за CNN.

"Планираме тотално да прекъснем зависимостта, под която живяхме през последните 40 - 50 години. Да се надяваме, че до 2030 г. няма да ни интересува, дори и цената на петрола да е нула“, казва той.


Саудитска Арабия представи амбициозен план през миналата година, който цели да откъсне страната от петролната й зависимост. Това се случи, след като черното злато поевтиня до едва 26 долара, отваряйки огромна дупка в бюджета на кралството.

От тогава Саудитска Арабия успя да стабилизира икономиката си. Това се случи благодарение на премахване на формите на правителствени субсидии, прокарване на нови данъци и тегленето на дълг за милиарди.

Освен това в страната бяха намалени заплатите на държавните служители.

Тази политика обаче бе преустановена 6 месеца след прокарването й. По думите на Ал Джадаан, ходът е бил с цел подхранване на растежа.

"Това бе направено във време, в което действително се притеснявахме относно цените на петрола, притеснявахме се и за други сътресения в икономиката ни. Сега, когато планът се разгърна... може би е време да дадем още средства в ръцете на хората“, казва финансовият министър.

Международният валутен фонд посочи през тази седмица, че Саудитска Арабия може да свие леко мерките за съкращаване на разходите, за да подпомогне икономическия си растеж.

По-високите цени на петрола сега също могат да помогнат.

МАЕ: Ребалансирането на петролния пазар на практика е в ходПетролният пазар на практика е достигнал до баланс между търсенето и предлагането, се казва в месечния доклад на Международната агенция по енергетика

ОПЕК, водени от Саудитска Арабия, както и Русия, ограничиха добива на нефт през първата половина на 2017 г., за да повдигнат цената му. Ограниченията може да останат в сила до март следващата година.

Цената на черното злато обаче така и не скача над нива от 50 долара, тъй като американските шистови производители добиват нефт повече от всякога. Според анализатори, при цена от над 40 долара, производителите в САЩ могат да продължават да работят в същия дух и на печалба.

Саудитска Арабия прогнозира дефицит в бюджета си в размер на 7.7% от БВП на страната през тази година. За сравнение, през миналата година дефицитът на кралството бе 11.5%.

Според оценките на МВФ, Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола от 84 долара, за да може да има балансиран бюджет през настоящата година. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg