Производител на канабис осъществи IPO за 153 млн. долара

3237
Производител на канабис осъществи IPO за 153 млн. долара

Канадската Tilray Inc. стана първият производител на канабис, осъществил успешно IPO на Nasdaq, съобщава Marketwatch. Компанията пласира 9 милиона акции на обща стойност 153 милиона щатски долара. 
 
От тях 6.524 милиона ще се търгуват на Nasdaq, където бяха продадени на цена от 17 долара за брой, надхвърляйки предварително обявения рейндж от 14 до 16 долара. Останалите 2.476 милиона акции ще бъдат пласирани в Канада и други държави, като цената им ще е 22.45 канадски долара за брой, което се равнява точно на 17 щатски долара по настоящия валутен курс. 
 
Tilray Inc. не е първия производител на канабис, чиито книжа се търгуват на Nasdaq, но е първият, който успява да набере капитал чрез първично публично предлагане. Иначе дяловете на друг канадски производител - Cronos Group Inc., са листнати на платформата от февруари тази година. На фондовата борса в Ню Йорк пък се търгуват акциите на Innovative Industrial Properties, която обаче не се занимава пряко с производство на марихуата, а с управление на земеделски земи, предназначени за тази цел. 
 
IPO-то на Tilray се случва на фона на все по-отворената регулаторна рамка в САЩ. В Канада бизнесът отдавна е легализиран, а през последните няколко години няколко щата от южната страна на канадско-американската граница също обявиха, че ще извадят отглеждането и употребата на марихуана на светло. 
 
В проспекта на канадската компания се посочва, че употребата на марихуана за медицински цели е легализирана в 28 държави по света, а оборотите в сектора, в това число и на черния пазар, възлизат на над 150 милиарда долара в световен мащаб. Компанията има намерение да се възползва от тенденцията за разхлабване на регулациите в световен мащаб и да навлезе на нови пазари.  
 
За първото тримесечие на тази година Tilray отчита загуба от 5.2 милиона долара и приходи от продажби в размер на 7.8 милиона. За същия период на миналата година отрицателният финансов резултат е бил на стойност 679 хиляди долара, а продажбите - 5 милиона. За цялата 2017 година фирмата е реализирала продажби от над 20 милиона долара, а загубата достига 7.8 милиона. 
 
В Канада Tilray пласира продукцията си директно на клиентите през своята онлайн платформа, както и с телефонни поръчки. Има подписани споразумения и с няколко фармацевтични компании в Канада и в други държави, включително и с швейцарския гигант Novartis, посредством германската му дъщерна компания Sandoz. 
 
През първото тримесечие на 2018 година Tilray e произвела близо 1.7 тона канабис и е реализирала 1.3 тона на средна цена от 5,94 долара за грам. Тя е със 7% по-висока в сравнение със същия период на миналата година. Разходите за производството на един грам марихуана възлизат на 2.81 долара, като се повишават с 13% на годишна база.      

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg