Ръководи компания за 800 млрд. долара, но все още не е милиардер

2102
Ръководи компания за 800 млрд. долара, но все още не е милиардер

© Pixabay.com

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела ръководи компанията от 4 февруари 2014 г. Оттогава до днес, акциите на технологичният гигант са поскъпнали със 182%, пише CNBC.

Microsoft днес се оценява на 822 млрд. долара, което е приблизително колкото пазарната оценка на Apple (823 млрд. долара). Въпреки тези успехи, Надела все още не е милиардер, а основната причина за това е, че заплащането му е доста по-ниско от ръководителите на други компании от сектора.

Да, Надела може да не е милиардер, но същото не може да се каже за други хора свързани с Microsoft. Съоснователят на компанията Бил Гейтс притежава 95.7 млрд. долара, което му отрежда втора позиция сред най-богатите хора в света. Бившият главен изпълнителен директор Стив Балмър днес разполага с 39.2 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg.


Изпълнителните директори обикновено не достигат статут на милиардери. Това се случва най-често на хората, които основават компаниите, като Марк Закърбърг от Facebook и Марк Бениоф от Salesforce. Изключения от това правило са, както Стив Балмър, така и Джейми Даймън, който ръководи JPMorgan от 2005 г. насам. Според Bloomberg, Даймън е милиардер от 2015 г. насам и днес притежава 1.3 млрд. долара.

През последната година, Надела е получил 25.8 млн. долара общо възнаграждение от Microsoft. Това е с 29% повече спрямо година по-рано, но въпреки това доста под доходите на други изпълнителни директори на компании от S&P500.

Главният изпълнителен директор на Oracle Марк Хърд получи 108.3 млн. долара, Боб Айгър от Walt Disney и Рупърт Мърдок от 21st Century Fox пък увеличиха своето състояние с респективно 65.6 млн. долара и 50.3 млн. долара.

Наскоро Надела се раздели с част от акциите си на Microsoft, но ако добавим тази сума към останалите притежавани книжа, то неговото състояние днес се оценява на не повече от 320 млн. долара.

„Каквото и да му плащат, не е достатъчно, казва бившият главен изпълнителен директор на компанията Брад Силвърбърг пред CNBC.

Надела е работил за Силвърбърг, но напуска компанията през 1999 г., за да основе фонд за рискови инвестиции, наречен Ignition Partners. Той обаче си спомня много добре качествата, които му правят впечатление в Надела – скромност и препоръчване на стратегии, които ще донесат успех на компанията, не на самият него. Тогава Надела бил 22-годишен мъж, но според Силвърбърг смятал, че ще е идеален изпълнителен директор, което днес вече е факт.

„Щастлив съм от постигнатото от него за компанията. Очевидно, това може да се измери доста добре по ръста на цената на акциите, но също така и от корпоративната култура в компанията – хората са щастливи да работят там. Хората са наистина са доволни и горди с това. Той направи доста от тези неща възможни, допълва Силвърбърг.

 
 
 
 

Инвеститорите също са доволни от времето, в което Надела е начело на Microsoft, тъй като цената на акциите се е повишила със 182%, сочат данни на FactSet.

Как Microsoft направи Бил Гейтс най-богатия човек в света?Бил Гейтс използва за първи името Microsoft на 29 ноември 1979 г.

„Гледайки сериозното повишение в цената на акциите, може да си помислите, че той е доста ниско платен, в сравнение с това, което постигна в полза на акционерите, казва Брент Брейслин, управляващ директор в KeyBanc Capital Markets.

Когато Надела поема контрола над Microsoft, бившият главен изпълнителен директор на VMWare Стив Херод казва, че не е имал нито едно приложение на компанията в своя телефон. Днес Херод е управляващ директор в General Catalyst Partners и казва, че разполага с 9 приложения на Microsoft, като според него Outlook е най-доброто мобилно приложение за имейли.

Един от стартъпите, в които компанията на Херод инвестира наскоро (бел. ред.  Impira) дори избира облачната услуга на Microsoft Azure, за която смята, че е по-добра от тази на конкурентите от Amazon и Google.

„Погледнато от всяка страна, работата на Надела в Microsoft е невероятна. Ето защо, той трябва да получава подобаващо заплащане, което го нарежда в топ 5 на най-добре платените изпълнителни директори в САЩ“, допълва Херод.

Защо Бил Гейтс мие съдовете почти всяка вечер? Милиардерът смята домакинската работа за забавна

„Смятам, че всички са доволни от работата на Надела, а Бил и Стив трябва да благодарят на късмета си, че успяха да назначат подобен човек да ръководи бизнеса им“, казва още Силвърбърг.

В последните години Microsoft успя да закупи LinkedIn и GitHub, което освен че диверсифицира приходите, даде достъп на компанията до доста ценни масиви от данни.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg