Държавата, в която златото е култ, отчита бум на вложенията в криптовалути

901
Държавата, в която златото е култ, отчита бум на вложенията в криптовалути

© Pixabay

Поддръжниците на биткойна и останалите криптовалути твърдят, че те са "дигиналното злато".

Тази теза започва да става все по-популярна - дори и в държавата, в която хората инвестират основно в злато, пише Bloomberg.

Домакинствата в Индия притежават златни активи от над 25 000 тона, но инвестициите в криптовалути нарастват с близо 200 милиона долара за последната година и достигат 40 милиарда долара, по данни на  Chainalysis. Ръстът е налице въпреки откритата враждебност на правителството към дигиналните парични единици и обсъжданото в момента предложение за пълната им забрана.

32-годишният предприемач Ричи Сууд е една от тези, които са се преориентирали от златото към криптовалутите. От декември насам тя е инвестирала над 1 милион рупии (13 400 долара) в биткойн, доджкойн и етер. Пред Bloomberg коментира, че е взела част от средствата назаем от баща си.


Засега начинанието ѝ изглежда успешно. Тя е изтеглила част от печалбите си, когато биткойнът премина границата от 50 000 долара през февруари и е осъществила нови покупки след последния по-сериозен спад.

С реализираните печалби тя успяла да разшири дейността на своята стартъп компания, занимаваща се с образователни инициативи - Study Mate India.

"Предпочитам да влагам парите си в криптовалути, вместо в злато. Тези инвестиции са по-прозрачни и носят по-висока доходност за по-кратък период от време", казва Сууд.

Тя е една от многото индийци, които купуват и продават дигитални валути. Към момента в страната има над 15 милиона души, които се занимават с това, като по този показател тя доближава САЩ, където криптотрейдърите са около 23 милиона. Във Великобритания, например, са едва около 2.3 милиона души.

В Индия основната част от тези хора са на възраст между 18 и 35 години. По данни на Световния златен съвет индийците под 34-годишна възраст имат все по-слаб "апетит" към инвестициите във физическо злато - за разлика от техните бащи, майки, баби и дядовци.

"За тях е много по-лесно да инвестират в криптовалути, защото процесът е много по-опростен, в сравнение с покупките на злато. Всеки, който има интернет, може да си купи биткойни, не е нужно да ги удостоверява, проверява и т.н.", казва съоснователят на криптоплатформата ZebPay Сандип Гоенка. 

Ще стане ли добивът на биткойни по-лесен заради ограниченията в Китай?Добивът, или т. нар.

Една от най-големите неизвестни пред индийските криптоинвеститори са държавните регулации. Миналата година Върховният съд в страната отмени постановление на правителството от 2018 г., с което се забранява търговията с криптовалути от страна на банките, което доведе до ръст в сделките.

Властите обаче не се отказват от намеренията си да ограничат разпространението на този тип активи. Централната банка наскоро обяви, че изпитва "сериозни притеснения" по отношение на криптовалутите, а преди шест месеца правителството предложи пълната им забрана. Оттогава насам обаче няма развитие по въпроса.

"Имам апетит към риска, така че съм готова да рискувам евентуална забрана", казва Ричи Сууд.

Заради негативното отношение на правителството към криптоактивите много от индивидуалните инвеститори не коментират открито своите операции. Анонимен банкер, който е инвестирал над 1 милион долара в дигитални валути, коментира пред Bloomberg, че в момента няма ясни разпоредби за данъчното облагане на този тип активи.

Той се притеснява, че в бъдеще правителството може да реши да налага ретроспективни данъчни разпоредби на хората, които имат инвестиции в криптовалути.

По тази причини той обмисля да прехвърли вложенията си в офшорна сметка в Сингапур, ако в Индия бъде наложена забрана. 

Въпреки рязкото повишение през последната година, общата стойност на криптовложенията на индийците все още са много скромни, в сравнение със златните им активи. Но въпреки това ръстът в оборота на основните борси за криптовалути е впечатляваш. Този на CoinGecko е десетократен, като общият оборот на платформата за миналата година достига 102 милиона долара.

Общият пазар на дигитални валути в Индия възлиза на 40 милиарда долара, но все още изостава значително от този в Китай, който се оценява на над 160 милиарда долара. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg