Г-7: Криптовалутите носят риск за глобалните финанси

620
Г-7: Криптовалутите носят риск за глобалните финанси

© Pixabay

Libra - криптовалутата на Facebook, не трябва да бъде разрешавана, докато компанията не докаже нейната сигурност, сочи доклад на Г-7, разгледан от BBC.

Организацията на най-големите икономики в света предупреждава, че стейбълкойни, като този на Facebook, представляват риск за глобалната финансова система.

Докладът извежда девет основни проблема, до които могат да доведат подобни виртуални валути.


Г-7 предупреждава, че дори компаниите, които подкрепят Libra, да адресират проблемите, това няма да гарантира, че регулаторите ще дадат зелена светлина на проекта.

Предупреждението идва само дни, след като платежните гиганти Mastercard и Visa се отказаха от проекта на Facebook, посочвайки като причина регулаторни притеснения.

Работната група на Г-7, подготвила доклада, всключва представители на централните банки, Международния валутен фонд и Борда за финансова стабилност, който координира правилата в икономиките на страните от Г-20.

Според проучването компаниите, които застават за подобни на Libra криптовалути, трябва да защитават потребителите и да се уверят, че валутите не се използват за пране на пари или финансиране на тероризъм.

Трядва да се отбележи, че докладът, който ще бъде представен на финансовите министри на годишната среща на МВФ през тази седмица, не споменава конкретно Libra  на Facebook.

Въпреки това се подразбира, че става дума за проекта на социалната мрежа, тъй като в документа се споменава за „глобални стейбълкойни“ с потенциал за „бързо разрастване“, които носят след себе си редица проблеми.

Стейбълкойните, като Libra, се различават от останалите криптовалути, като биткойн, тъй като са обвързани с фиатни валути, като долара и еврото.

Конкуренция

Въпреки че са проектирани да не страдат от висока волатилност, докладът посочва, че глобалните виртуални валути, като Libra, могат да предизвикат проблеми, включително за регулаторите, определящи нивата на лихвите.

Докладът предупреждава, че Libra може да ограничи конкурентите си, дори да заплаши финансовата стабилност, ако потребителите внезапно загубят доверието си в нея и се отдръпнат.  

"Г-7 вярва, че нито един проект за стейбълкойн не бива да стартира, докато правните, регулаторни и надзорни предизвикателства, както и рискът, не бъдат адресирани“, пише в доклада.

Посочва се, че дори Libra да отговори на всички тези въпросителни, централните банки по света могат да откажат да дадат разрешение за стартиране на инициативата.
Facebook е подложен на международен натиск заради проекта си за виртуална валута.

В отделно изявление Бордът за финансова стабилност предупреди, че представянето на „глобален стейбълкойн“ носи редица регулаторни предизвикателства.

Отлагане

В писмо до финансовите министри на Г-20 председателят на Борда за финансова стабилност (БФС) Рандъл Куорлс предупреждава, че тези предизвикателства „трябва да се оценяват и разглеждат приоритетно“.

БФС работи с властите по света за идентификация на потенциалните регулаторни дупки, като ще публикува доклад през следващото лято.

Facebook вече предупреди, че регулаторните неясноти могат да отложат и дори да възпрепятстват пускането на Libra.

ЕС готви регулация на криптовалутитеФинансовият комисар на Европейския съюз заяви, че ако бъде преизбранна позицията, ще предложи нова регулация на криптовалутите, включитело на Libra – виртуалната валута на Facebook


Проектът на Facebook не е единствената виртуална валута, която среща недоверие.

JP Coin - стейбълкойнът на JP Morgan, който има покритие под формата на щатски долари, също може да бъде разгледан като носител на високи рискове. 

Натиск

Libra Association, включително Facebook, ще осъществи своята първа среща на борда на директорите тази седмица в Женева, Швейцария.

В Libra Association членуват големи компании, като Uber и Lyft, които ще контролират валутата на Faccebook. След като фанфарите утихнаха обаче, организацията загуби подкрепа от едни от най-силните играчи в нея – Mastercard, Visa, Stripe, eBay и Paypal.

Г-7 признава, че криптовалутите предлагат по-бърз и евтин начин за прехвърляне на стойност.      

По света има 1.7 млрд. души, които нямат достъп до банкови услуги. Това е и таргет групата за проекти, като Libra на Facebook.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lubomir
# 0
13:10 | 19 October 2019
Носят риск?Със сигурност!!! Старата Система,измислена от Евреите,вече не отговаря на Световните нужди.тя носеше само разруха и масово обедняване и заробване
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg