Qualcomm съобщи в сряда приходите за второто си фискално тримесечие, които надминаха очакванията на Уолстрийт, и даде добри насоки за текущото. В резултат на това акциите на производителя на чипове поскъпнаха с около 4% в продължителната търговия.

Компанията отчете печалба на акция от 2,44 долара спрямо 2,32 долара, очаквани от анализаторите на LSEG, и приходи от 9,39 млрд. долара при очаквани 9,34 млрд. Нетната печалба през тримесечието възлиза на 2,33 млрд. долара, или 2,06 долара на акция, спрямо 1,7 млрд. долара, или 1,52 долара на акция, за предходния период.

Qualcomm посочи, че очаква продажби за текущото тримесечие между 8,8 и 9,6 млрд. долара, което е повече от прогнозите на Уолстрийт за 9,05 млрд. Анализаторите очакваха печалба от 2,17 долара на акция, при прогноза на компанията за между 2,15 и 2,35 долара.

Компанията очаква общите приходи от продажба на телефони да намалеят през текущото тримесечие със "среден едноцифрен процент" поради липсата на лятното пускане на нови модели на пазара, което е типичен сезонен модел. Най-важният бизнес на производителя на чипове е именно този с телефоните. Тя продава процесори, модеми и други части - предимно за устройства с Android, но също така и някои модемни части за iPhone.

Продажбите в сегмента са нараснали с 1% на годишна база до 6,18 млрд. долара, което е сигнал, че пазарът на смартфони може би се възстановява след няколко години на спад след пандемията. Qualcomm изтъкна силното търсене на смартфони от "премиум ниво", които изискват най-модерните чипове, особено в Китай, заявявайки, че тримесечните приходи от китайските производители са скочили с 40% спрямо предходната година.

"Не сме забелязали признаци на слабост на пазара на премиум Android модели в Китай", заяви главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон по време на разговор с анализатори, цитиран от CNBC. "Голяма част от силните страни наистина идват от премиум устройствата на Oppo, OnePlus и Vivo."

Qualcomm нарича телефоните, които използват най-добрите ѝ чипове, "смартфони с изкуствен интелект", цитирайки функции като генеративно попълване на имейли, превод в реално време и виртуални асистенти, които използват специализираната секция за изкуствен интелект - NPU - на чиповете. Пример за такъв телефон е Galaxy S24 Ultra на Samsung, който беше пуснат на пазара по-рано тази година.

"Виждаме първите случаи на вграден AI и генеративен AI, които се пускат в премиум устройства, и това намира добър отзвук сред потребителите", каза Амон, добавяйки, че компанията се е насочила към производителността на ват като основен критерий за изкуствен интелект.

Бизнесът на компанията в областта на автомобилостроенето, който продава чипове на производителите на автомобили, също показа признаци на растеж, нараствайки с 35% на годишна база до 603 млн. Qualcomm заяви, че очаква последователен двуцифрен процентен ръст в подразделението през текущото тримесечие. Приходите в бизнеса с „Интернет на нещата" - по-евтини чипове и такива за виртуална реалност - намаляват с 11% на годишна база до 1,24 млрд. долара.

Qualcomm дава по-добра от очакваната прогноза за приходите, тъй като компанията разчита много на смартфоните, задвижвани от изкуствен интелект

Тези три бизнес направления се отчитат заедно като QCT - бизнесът с чипове на компанията, който като цяло отчита 1% увеличение на продажбите на годишна база до 8,03 млрд. долара.

Лицензионният бизнес на компанията, QTL, в който тя събира такси от компании, които искат да интегрират 5G или клетъчна технология в своите продукти, се е увеличил с 2% до 1,32 млрд. долара спрямо предходната година.

Qualcomm заяви, че е изплатила 895 млн. долара под формата на дивиденти и е изкупила обратно акции за 731 млн. долара през тримесечието и е повишила тримесечния си дивидент до 85 цента от предишните 80.