Най-бързо нарастват… данните

751
Най-бързо нарастват… данните

© А1

Всяка снимка, публикувана онлайн, всяко видео в YouTube, допринасят за това. Ако създаденото от потребителите съдържание обичайно се измерва в мегабайти и терабайти, то в бизнеса стойностите са в пъти по-големи. До края на 2020-а по света са били създадени, копирани и използвани 59 зетабайта* данни, според Statista.com. Очакванията са в следващите няколко години това количество да нараства все по-бързо и към края на 2024 година да достигне 149 зетабайта данни.

Ако и пред вашия бизнес са отворени въпросите как да се справяте и занапред с увеличаващите се масиви данни, как да модернизирате вашата IT инфраструктура или как да оптимизирате бизнес системите, ето и няколко възможности, които да имате предвид:

Вариант 1: Професионален център за данни


За да функционира правилно IT оборудването, е важно то да бъде съхранявано в специално предназначено помещение. Необходимо е да е осигурено постоянно захранване и определени температура и влажност на въздуха. В противен случай подлагате на риск сигурността и работоспособността на техниката. Това не значи, че е задължително да инвестирате в изграждане и поддържане на комплексна мониторинг система или да заделяте офис помещение, което да отговаря на тези изисквания. Можете да разположите сървърната и комуникационна инфраструктура на компанията си в специално проектиран професионален център за данни, с какъвто разполага А1. В него е осигурено всичко необходимо за оптимална работа и сигурност на IT оборудването, а вие намалявате инвестициите в оборудване и поддържане на помещение и удължавате живота на IT техниката си.

Услугата се нарича А1 Data Center и ви дава възможност да използвате ваши сървъри, но да разчитате на специалисти за поддръжката им и осигуряването на най-подходящите условия за тях, както и интернет достъп до техниката. Можете по-добре да планирате разходите си по тези пера, тъй като те са фиксирани като месечна такса. Така се фокусирате върху основния си бизнес, докато специалистите от А1 се грижат за IT оборудването.

Вариант 2: Виртуален сървър

Друг удобен вариант за справяне с количествата данни, които бизнесът ви генерира всеки ден, дава услугата А1 Smart Server. Когато ви предстои осъвременяване или подмяна на сървъри, е добре да обмислите и варианта за преместване на приложенията в облака. Така можете да се възползвате от съвременна виртуализирана сървърна IT инфраструктура, която А1 ще ви предостави за ползване с услугата А1 Smart Server. Тя е виртуален сървър, базиран на водеща в световен мащаб виртуализационна платформа VMware vSphere и се предлага с включен достъп до интернет и операционна система по избор.

С нея не се налага да инвестирате в скъпо струващ хардуер и сложно лицензиране. Предимство е, че не правите разходи за електричество, климатизация и специализирано помещение. Това дава спокойствие за за сигурността на информацията и ежедневен бекъп на данните за последните 7 дни и резервни копия за последните 2 седмици. Услугата покрива изискванията на едни от най-използваните корпоративни системи като: файлов, мейл или уеб сървър и други.

IT платформата, обслужваща услугата, е в София, в центъра за данни на А1, и е напълно защитена от природни бедствия, аварии и достъп на неоторизирани лица.

Вариант 3: Виртуален дейта център

Ако планирате внедряване на софтуер като SAP, ЕRP, CRM, електронни магазини с множество интегрирани програми и процеси и нарастващи обеми данни, привлекателна опция е да наемете виртуален дейта център. Такива възможности предлага А1 Virtual Data Center (VDC), която включва множество виртуални машини, обслужващи обща бизнес система, комуникационна свързаност и защита на достъпа до тях чрез Next Generation Firewall. С нея можете да разчитате на гъвкава, високопроизводителна и надеждна IT инфраструктура. Тя е скалируема и може да се развива в синхрон с нуждите на бизнеса. Процентът на гарантирано функциониране и поддръжка на системата от експерти на А1 си заслужава внимание – 99,95% на годишна база. Можете да разчитате денонощно и на проактивен мониторинг и управление на инциденти с време за реакция до 30 минути.

IT инфраструктурата, обслужваща А1 VDC, също е в А1 Data Center Lift в София, а допълнително можете да получите от А1 и помощ при инсталиране, управление и поддръжка на клиентската система и приложение.

Делегирането на специализираните IT дейности на висококвалифицирани специалисти със сигурност ще ви бъде от полза, за да можете да се посветите на основната си дейност. 

[1] Eдин зетабайт е равен на един секстилион (10 на 21-а степен) байта информация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg