Първият в света плаващ ветропарк се появява край Шотландия

2192
Първият в света плаващ ветропарк се появява край Шотландия

© Pixabay.com

Започна изграждането на първия в света плаващ ветропарк, който ще се намира край североизточното крайбрежие на Шотландия, съобщава ВВС.

Революционната технология ще позволи вятърната енергия да се събира във води, които са твърде дълбоки за настоящите конвенционални турбини. Ветропаркът Hywind е експеримент, който ще донесе електричество на 20 000 домакинства.

Компанията Statoil, която стои зад проекта, съобщава, че се очаква производството от тубрините да се равнява или да надхвърля произвежданата в момента енергия. Тя се надява да спечели от бума на технологията, особено в Япония и западното крайбрежие на САЩ, където водите са дълбоки.

„Това е проект за технологично развитие, който трябва да докаже, че работи в условията на открито море. Това е революционно за енергията от плаващите ветропаркове и сме сигурни, че ще помогне за намаляване на разходите“, каза Лийф Делп, директор на проекта за Hywind.

Засега една гигантска турбина вече е преместена на място, а други четири са готови и чакат на норвежки фиорд. До края на месеца те ще бъдат позиционирани на 24 км. от бреговете на Питърхед, Абърдийншър.

Макар че за момента производството на турбини излиза много скъпо, Statoil смята, че в бъдеще ще успее да намали драстично разходите по същия начин, по който поевтиняха конвенционалните тубрини край брега.

„Мисля, че в крайна сметка ще видим плаващи ветропаркове, които ще се конкурират без субсидии, но за да постигнем това, трябва да започнам мащабно строителство“, смята Делп.

Операцията по преместването на първия от 11 500-тонните гиганти е била драматична на фона на здрачните норвежки летни нощи. Екипажът подсигурил дебели въжета за теглене на корабите и използвал контролирани от разстояние подводници, за да проверяват за препятствия.

В крайна сметка гигантът поел на път, като плавал върху запечатана тръба, наподобяваща ваза, дълбока 78 метра. Долната й част била запълнена с желязна руда, за да придава тежест на основата и да държи гиганта изправен във водата.

Спад на цените

Цената на енергията от конвенционалните ветропаркове край бреговете намаля с 32% от 2012 г., много по-бързо от предвижданията. Очаква се тя да намалее още, с което вятърната енергия ще има много по-ниска цена от ядрената.

Проектът Hywind се осъществява в сътрудничество с компанията от Абу Даби Masdar. Разходите на стойност 190 млн. паунда, са били поети от потребителите на електрическа енергия въз основа на зелените сертификати, насърчаващи използването на възобновяеми енергийни източници във Великобритания.

Топ 10 на европейските градове с най-чиста енергияТе са получили признание за добрата си енергийна политика

Благотворителната организация RSPB Scotland, която полага грижи за птиците, се противопоставя на проекта, не защото не харесва технологията, а защото смята, че в района са били одобрени твърде много турбини край бреговете.

Тя се опасява, че хиляди морски птици може да бъдат убити от ветропарковете край брега, макар да признава, че данните й са изключително несигурни, защото е невъзможно да се преброят телата на мъртвите птици в морето.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...