Черноморието ни - най-чисто на север и все по-мръсно на юг

2727
Черноморието ни - най-чисто на север и все по-мръсно на юг

© Pixabay

Черноморието ни е най-чисто на север и все по-мръсно на юг, показа проверка на вестник „Телеграф“.

Добруджанското крайбрежие се оказва най-чистото у нас и като плажни ивици, и като морска вода.

По плажовете от Крапец при границата с Румъния през Шабла и Каварна до Балчик няма оплаквания за мръсотия нито в областната регионална здравна инспекция, нито в социалните мрежи, където вече първо цъфват всички социални проблеми.


В Басейнова дирекция пък няма оплаквания за качеството на морската вода в този регион. Причината за чистотата са липсата на големи градове край брега и вливащи се реки, които са един от основните източници на замърсяване на морето.

Варна

Същевременно, край Варна нещата не са цветущи. Докато не се направи пречиствателна станция, Офицерският плаж във Варна ще продължи да е в незавидната класация на плажовете с най-мръсна морска вода у нас. Това коментират експерти, които години наред определят качеството на водата там като „лошо”.

Преди няколко лета плажът беше многократно затварян и поведе в непрестижната класация за плажовете с най-мръсна вода по Българското Черноморие. Причината беше директно изливане на отходни води от градската канализация през Шокъровия канал в морето. Това лято обаче най-голямата изненада беше, че пробите от водата на Офицерския плаж показват, че тя е сравнително чиста и той има „добра” оценка.

Другите градски ивици - Централен градски плаж и „Бриз-Буните”, както и плаж „Аспарухово“, на които през последните години качеството на водата беше определяно като „задоволително”, това лято са с най-високата „отлична“ оценка. Освен битовите замърсявания, морето има проблем и с местата, където реките се вливат в него и влачат всякакви изхвърлени отпадъци.

Съдове

Замърсявания с изхвърлени отпадъчни нефтопродукти има епизодично и на плажовете южно от „Галата”, където обикновено стоят на рейд корабите, чакащи влизане в пристанище Варна. Пристанището и производствените предприятия по брега също замърсяват.

Два пъти месечно здравните инспектори вземат проби от морската вода в 23 зони за къпане край Варна. Там, където в минали години чистотата не е била в норма, се правят по-чести проверки. Информацията за качеството на морската вода и резултатите от взетите проби се публикуват в сайта на регионалната здравна инспекция и всеки може да ги види.

Лидер

Сред най-замърсените плажове у нас е Вромос край Бургас. Това е показал проект на Фондация “Виа Понтика”, община Бургас и два университета в Румъния и Грузия, съобщи БНР. Добиването на медна руда в близкото село Росен вероятно е източникът, замърсил плажа с радиоактивни елементи.

В залива са били зауствани радиоактивните отпадъци от хвостохранилищата на мината, а първите индикации за повишени радиоактивни показатели датират още от 1970 г., когато учени от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ извършват изследвания и измервания в района.

През 1998 г. е изградено ново хвостохранилище край минно селище „Росен“, а брегът бил засипан с чист пясък. През 2010 г. Националният център по радиобиология и радиационна защита дава оценка, че морската вода отговаря на изискванията за качеството на крайбрежните морски води. Изпълнителната агенция по околна среда обаче е констатирала, че над плажната ивица има два пъти превишаване на допустимия радиационен фон.

Стандарт: Това са най-хубавите плажове по българското ЧерномориеВсеки търси чистата вода, нежния пясък и красивия пейзаж

Отпадъци

Проектът на „Виа Понтика“ е озаглавен „Иновативни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море“. Една от целите му е да се подобри екологичното състояние на водоема и да се проследят основните замърсяващи потоци, да се извърши почистване на отпадъци в избрани застрашени райони.

“Най-замърсен се оказва новият канал Белославско езеро, връзката с Черно море. Второто най-замърсено място е Вромос”, съобщи Ина Агафонова, участник в проекта. Резултатите включват изследване на теченията в Черно море и свързаните с тях потоци от отпадъци, като проектът се фокусира най-вече върху пластмасите. Данните са отразени върху интерактивна карта, качена на интернет страницата на проекта.

Плаж край Варна се смали двойно

Един от емблематичните плажове по северното ни Черноморие е пред сериозна заплаха, съобщи Нова телевизия. Пясъчната ивица на „Журналист" е на път да изчезне, след като частен инвеститор е направил реконструкция. Във водата са изсипани тонове камъни, а плажът буквално изчезва. Само допреди няколко месеца е бил двойно по-голям.

В района са направени редица проверки от Института по океанология, които констатират човешка намеса. „Този процес е започнал от 2011 г., когато постепенно е започнало изграждането на брегозащитни конструкции, които изпълняват пясъкозадържаща роля”, каза директорът на Института по океанология към БАН доц. Николай Вълчев.

Последната проверка е установила, че съоръженията имат катастрофален ефект за плажната ивица. От Басейнова дирекция започват проверка на всички съоръжения, изградени на плажа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg