Финландия ще тества дигитални паспорти за пътувания в Европейския съюз

1085
Финландия ще тества дигитални паспорти за пътувания в Европейския съюз

© Pixabay

Финландия може да стане първата страна в Европейския съюз, която тества мобилно приложение с дигитални паспорти за пътуване.

Според материал на финландския вестник Helsingin Sanomat, цитиран от Euronews, Европейската комисия се е обърнала към финландското правителство в края на миналата година с въпрос дали страната желае да участва в пилотния проект.

"В момента подготвяме заявление за финансиране до Комисията. Заявлението се подава до края на август. След това ще бъде решено дали проектът ще бъде реализиран или не“, обясни инспектора от финландската гранична охрана Мико Вайсанен.


Еврокомисията насърчава някои държави-членки да изпробват цифрови документи за пътуване. С информацията, събрана от тези тестове, в бъдеще може да се въведе възможност за пресичане на граници само с приложение за мобилен телефон в целия Европейски съюз.

Въпреки че все още не е сигурно дали тестовете във Финландия ще продължат, дигиталната документация може първо да бъде тествана при полетите до Хърватия. Някои пътници ще бъдат помолени доброволно да изтеглят приложението на телефоните си. След това те ще могат да изпратят своите документи на граничните власти, преди да пътуват.

„Информацията се проверява предварително и се изтрива след пътуването“, обяснява Вайсанен.

Първите доброволци вероятно ще бъдат пътуващи между Финландия и Хърватия, като реалните тестове ще започнат най-рано през пролетта на 2023 г.

Засега пътниците, участващи в изпитанието, ще трябва да носят и физическите си хартиени паспорти, когато преминават през проверки от гранични агенти.

Лятната почивка - мираж за милиони европейци От най-големия европейски синдикат предупреждават, че спешно трябват мерки

Но в дългосрочен план целта е хората да не носят никаква документация освен телефоните си. Пътуващите ще бъдат идентифицирани със снимка, когато се качват на самолет или преминават проверка за сигурност.

Дигиталните документи за пътуване имат потенциал да направят преминаването през границата много по-гладко и бързо. Намаляването на продължителността на всяка отделна проверка, дори с малко, може да спести време на пътниците.

През 2021 г. Украйна стана първата държава в света, която даде същия правен статут на цифровите паспорти като на физическите.

С помощта на телефонното приложение Dila, администрирано от Министерството на цифровата трансформация на Украйна, потребителите могат да видят електронни версии на своите документи. Те могат също така да генерират QR кодове, които имат същата правна сила като паспорта.

Украинците могат да използват дигиталните си паспорти в редица ситуации, като потвърждаване на самоличността им в пощата, на възрастта им или при откриване на банкова сметка в продължение на няколко години. Миналата година те бяха признати и при пътуване в страната със самолет или влак.

Полша и Южна Корея също използват цифрова документация и скоро може да започнат допълнителни пилотни проекти в Обединеното кралство и САЩ.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg