Размразяването на Еверест: Как Непал се опитва да съживи туризма си

2774
Размразяването на Еверест: Как Непал се опитва да съживи туризма си

© Pixabay

След като затвори планинските си маршрути за посещения през март заради пандемията от COVID-19, Непал се опитва да рестартира своята икономика.

А най-високият връх на планетата Еверест и свързаната с него туристическа индустрия генерират една голяма част от валутните постъпления на страната, пише Bloomberg.

В малката азиатска държава и нейния дял от Хималаите се намират 8 от 14-те най-високи върхове на Земята.

През 2018 г. туризмът е формирал 8% от брутния вътрешен продукт на страната, по данни на базирания в Лондон Световен съвет по туризъм.

Секторът осигурява над 1 милион работни места в Непал, а приходите само от експедициите до Еверест възлизат на над 300 милиона долара за миналата година.


Правителството на страната си беше поставило амбициозната цел да посрещне два милиона туристи през 2020 г., или около два пъти повече от миналата година, но пандемията осуети тези планове.

Чуждестранните посещения в страната възлизат на малко над 180 хиляди към края на октомври, в сравнение с близо 800 хиляди за същия период на 2019 г.

Едва ли има хора, които да са по-зависими от хималайските експедиции, от шерпите - местните жители, които са известни със способностите си да пренасят тежкия багаж на туристите и да ги водят по изключително опасните маршрути към върховете на планината, където нивата на кислород са много по-ниски, отколкото в низините.

Почти една трета от територията на Непал се намира на над 3500 метра надморска височина. Шерпите осигуряват експедициите не само с превоза на товари, но и с маркиране и обезопасяване на маршрутите.

Тази година обаче, в която чуждестранните посетители почти липсваха, шерпите на практика останаха без препитание.

"Последните седем месеца прекарах на село, където помагах на майка ми в отглеждането на картофите. Ремонтирах и къщата си, но тази година беше много трудна", разказва пред Bloomberg Пурба Тензинг Шерпа, който е един от опитните водачи и има 14 изкачвания до Еверест.

Той работи като изпълнителен директор на местната туристическа компания Dreamers Destination Trek and Expedition Pvt Ltd.

Много от местните фирми стартираха дарителски кампании за подпомагане на местната общност от водачи, носачи и готвачи, които помагат за организирането на експедициитте.

Отново ще измерват ЕверестСега ще се търсят по-точни данни с помощта на сателитна технология.

Гостите на Непал могат да избират от над 320 маршрута и планински дестинации, но Еверест безспорно е най-атрактивната и най-печелившата. Постъпленията в хазната от туристическите такси за посещенията на най-високия връх на планетата достигат 4 млн. долара за 2019 г.

Експедициите до върха с височина от 8848 метра надморска височина са ограничени до максимум 15 души. Цената на човек варира между 35 000 и 100 000 долара. Сумата покрива пътните разходи, провизиите, палатките на базовите лагери, цялата необходима екипировка и заплащането на обслужващите готвачи, носачи и водачи.

Обикновено на всеки алпинист се пада по един шерп, който се грижи за пренасянето на багажа и осигуряването на междинните спирания в лагерите.

В активния сезон на изкачванията, който продължава от май до юни, един шерп може да спечели между 6 000 и 12 000 долара. Това е сериозна сума за страна, в която минималната месечна заплата е под 200 долара.

Работата им е опасна и включва инсталиране на стълби и въжени парапети, които са необходими за преминаването на 12-километровия участък по ледника Кумбу. Готвачите в базовите лагери взимат около 2 000 долара на месец, а доставчиците на провизии - около 1 000 долара.

Властите в Непал забраниха международните полети през март тази година заради опасенията, че евентуална вълна от заразени с COVID-19 ще претовари крехката здравна система на страната.

От началото на пандемията в Непал, която е с население от 29 милиона души, са регистрирани 213 000 случая на COVID-19, а жертвите на болестта са 1 259.

От септември тази година непалското Министерство на културата, туризма и гражданската авиация разреши възобновяването на полетите, като пристигащите в страната са длъжни да представят негативен PCR тест и да останат под карантина в избрания от тях хотел за 7 дни, преди да се отправят към планините.

Освен това те трябва да сключат специална застраховка, която покрива разходите по евентуалното им лечение, ако се заразят с коронавируса по време на престоя си в Непал. По този начин местната здравна система няма да бъде натоварена с тази допълнителна тежест.

Но въпреки вдигането на ограниченията за пътуванията, туристическата индустрия на Непал няма особено големи надежди, че ще може да спаси сезона в оставащите месеци до края на 2020 г.

Обикновено пиковият туристически сезон е през пролетта, а в есенните месеци се реализират едва 10% от изкачванията.

Катерачи прескачат мъртъвци по пътя към ЕверестКанадски кинорежисьор публикува снимка на катерачи от Еверест, които прескачат мъртво тяло по своя път към върха

Съществува и друга опасност - липсата на туристически посещения през 2020 г. да доведе до рекорден наплив от посетители през 2021 г. Това е сценарий, който може да има фатални последствия.

През 2019 г. непалското правителство издаде рекорден брой разрешителни за изкачване на Еверест, което доведе до струпване на алпинисти в подножието на върха. Някои от групите бяха принудени да се изчакват, което означава да прекарват повече време в извънредно опасните условия.

Според експертите, цитирани от Bloomberg, тези "опашки" са довели до 11 смъртни случая.

"Предполагам, че през 2021 г. ще има сериозен ръст на туристите, тъй като тези, които бяха планирали експедициите си за 2020 г., бяха принудени да ги отложат", казва президентът на Непалската планинска асоциация Анг Черинг Шерпа, който е и президент на базираната в Катманду туристическа компания Asian Trekking Pvt Ltd.

Той обаче не смята, че увеличеният туристопоток води до нарастване на рисковете. Според него "задръстванията" в подножието на Еверест в някои от предходните години са били предизвикани от лоша организация и липса на координация между организаторите на експедициите и държавните служители в базовите лагери.

Шефът на планинската асоциация обаче е разтревожен от това, че икономическата криза в Европа, САЩ и останалите развити държави ще доведе до спад в резервациите. Много от катерачите няма да успеят да наберат достатъчно средства от своите спонсори, с които да покрият разходите за експедициите си.

"В момента изпитваме смесени чувства, но като цяло сме оптимисти за 2021 г.", казва още Анг Черинг Шерпа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg