Barclays мести активи за 190 млрд. евро в Дъблин заради брекзит

1675
Barclays мести активи за 190 млрд. евро в Дъблин заради брекзит

© Pixabay

Barclays мести активи за 166 млрд. паунда (190 млрд. евро) от Лондон в Дъблин, тъй като „не може да чака повече”, за да активира плана си за непредвидени ситуации около брекзит, предава BBC.

Британският върховен съд, който даде зелена светлина за преместването, посочва, че ходът засяга 5 хил. клиенти на банката. Въпреки това, малко работни места в Лондон ще бъдат засегнати от решението на финансовия гигант. 

Преместването засяга около 15% от активите на банката, възлизащи на 1.2 трилиона паунда, които преди това са били съсредоточени във Великобритания чрез клоновете на институцията в различни страни на Европейския съюз.

Планът ще влезе в сила от 29 март тази година.

В резултат на хода, операциите на Barcleys в Дублин, Ирландия, ще се удвоят до 300 души персонал.

"Както обявихме през 2017 г., Barclays ще използва съществуващите си лицензирани в ЕС дъщерни банки, за да продължим да обслужваме клиентите си в рамките на ЕС след 29 март 2019 г., независимо от резултата от брекзит," посочват от банката.

„Нашата подготвителна работа е напреднала и очакваме да бъдем напълно функционално оперативни до 29 март 2019 г.”, добавят от институцията.

Банката се обърна към Върховния съд за одобрение на траснфера на бизнеси, свръзани с корпоративно банкиране, инвестиционно банкиране и обслужване на заможни частни клиенти в клонове в Германия, Франция, Испания, Италия, Холандия, Португалия и Швеция.

„Поради продължаващата несигурност дали може да има брекзит без сделка, групата Barclays установи, че не може да чака повече за прилагането на схемата”, сочи определението на съда.

Брекзит: Британският финансов сектор олекна с 1 трлн. долараВъпреки че брекзит все още не е настъпил, финансовата индустрия работи активно по прехвърлянето на активи от Великобритания

Планът на Barclays е базиран на сценарий за брекзит без сделка. Той засяга тези части от банката, които могат да загубат лиценза си за опериране в рамките на ЕС. Чрез преместването си в Дъблин, банката ще може да продължи бизнеса си в страните-членки на Общността.

„Дизайнът на схемата се основава на предположението, че няма да има благоприятен изход от настоящите политически преговори между Обединеното кралство и ЕС по отношение на паспортирането (лицензирането) или предоставянето на статут на еквивалентност на Обединеното кралство по отношение на финансовите услуги”, казва още съдията, дал зелена светлина на плановете на банката.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg