Брекзит: Британският финансов сектор олекна с 1 трлн. долара

1510
Брекзит: Британският финансов сектор олекна с 1 трлн. долара

© Pixabay

Въпреки че брекзит все още не е настъпил, финансовата индустрия работи активно по прехвърлянето на активи от Великобритания.

Банки и финансови институции са преместили от Острова към други страни-членки на Европейския съюз активи за поне 1 трилион долара, сочи доклад на консултантската компания EY, цитиран от CNN.

Много банки отвориха нови офиси в страни от ЕС, за да запазят регионалните си операции, след като Великобритания излезе от Общността. Това означава, че финансовите институции са прехвърлили големи активи към новите си оперативни дестинации, за да отговорят на капиталовите изисквания на местните и европейски регулатори.

Други финансови фирми пък прехвърлят активи, за да защитят клиентите си от пазарана волатилност и бъдещите регулаторни промени на Острова в резултат на излизането на страната от ЕС. 

Консултантската компания посочва, че цитираната сума представлява приблизително 10% от общите активи на британския банков сектор, като докладът предоставя „консервативни изчисления”, тъй като някои банки все още не са обявили бъдещите си планове относно брекзит.

„Нашите цифри засягат само движения, които са обявени публично”, казва Омар Али, ръководител Финансови услуги в EY.

„Знаем, че зад кулисите фирмите продължават да работят по план при „сценарий без сделка””, казва той.

EY е разгледала данните от 222-те най-големи британски финансови институции, считано от юни месец 2016 г., когато се проведе референдумът за илизане на страната от ЕС.

По график Великобритания трябва да напусне Общността след 80 дни, но въпреки това премиерът Тереза Мей все още не е получила зелена светлина от британския парламент за споразумението, договорено от нейния кабинет, което поставя условията, при които ще стане раздялата.

Очаква се парламентът да гласува по споразумението през следващата седмица. Ако Мей не получи подкрепа, то тогава шансовете за раздяла с ЕС без сделка се увеличават драстично. 

Централната банка на страната - Bank of England, посочи, че ако се стигне дотам, ситуацията ще е по-тежка от финансовата криза през 2008 г. 

За финансовите институции брекзит без сделка би бил равен на кошмар. Ако това се случи, банките на Острова ще изпаднат в правен вакуум, който ще им попречи да правят бизнес в Европейския съюз, тъй като Великобритания вече няма да се ползва от достъпа си до свободния европейски пазар и прочее.

Въпреки че ЕС посочи, че ще приложи някои ходове, за да избегне внезапния шок за банките от излизането на Великобритания, финансовите институции смятат, че това би имало ефект само в краткосрочен план.

„Фирмите за финансови услуги нямат избор, освен да продължат да се подготвят за „сцеарий без сделка””, казва Омар Али.

Според доклада на EY, преместването на активи вече е създало около 2000 нови работни места на територията на страните-членки на ЕС.

Deutsche Bank, Goldman Sachs и Citi вече преместиха част от бизнесите си извън Великобритания. Дъблин, Люксембург, Франкфурт и Париж са сред най-популярните дестинации за големите финансови институции.

EY посочва, че финансовите компании навярно ще прехвърлят още активи в ЕС през идните седмици. „Колкото повече наближава 29 март и няма сделка, толкова повече активи ще бъдат трансферирани”, казва Али.

Лондон се смята за финансовата столица на Европа от десетилетия. Градът е дом на централните офиси на повечето глобални финансови играчи.

Брекзит: Какво точно договориха ЕС и Великобритания?Текстът на споразумението за изтегляне на Великобритания от ЕС получи подкрепа от кабинета на Тереза Мей


Британската финансова индустрия дава работа на 2.2 млн. души в страната, генерирайки 12.5% от брутния вътрешен продукт.  Данъчните приходи за британския бюджет достигат 100 млрд. долара годишно, по данни на City of London Corporation.

Британската икономика вече чувства негативните ефекти от наближаващия брекзит. Инфлацията се увеличи, а потребителското доверие отчете понижение, което удари сектора за търговия на дребно.

Инвестициите също намаляха драстично, тъй като повечето компании замразиха плановете си, докато не стане ясен изходът от развода с ЕС. Големи производители, включително Airbus, обявиха, че могат да напуснат Великобритания, ако брекзит се случи без наличието на сделка.

Германската група Schaeffler затвори двете си мощности във Великобритания поради несигурността около брекзит.

Регистрацията на нови автомобили в страната е паднала с близо 7% през 2018 г., пък сочат данните на UK Society of Motor Manufacturers and Traders. Това е втора поредна година на спад.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...