България се нарежда на 46-о място сред най-добрите страни за правене на бизнес в света, сочи тазгодишната класация за топ бизнес дестинации на финансовото издание Forbes за идната 2019 г.

В подреждането участват 161 държави, като 46-ата позиция поставя страната ни в горните 25% в света по отношение на условията за правене на бизнес.

На първо място, макар и малко странно с оглед на страховете, свързани с брекзит, се нарежда Великобритания, следвана от Швеция, Хонконг, Холандия и Нова Зеландия.

От съседните на България страни най-високо в подреждането попадат Румъния (41-а позиция) и Гърция (42-а позиция). Останалите ни съседки заемат по-ниски позиции в класацията, като Сърбия е 56-а, Турция е 57-а, а Македония остава на 68-а позиция.

След България в подреждането личат имената на страни, като Китай (49-о място) Саудиткса Арабия (51), Хърватия (52), Мексико (54), Русия (55), Южна Африка (59), Индия (63) и други.

На последните места в класацията са подредени Централна Африканска Република (161-о място), Република Конго (160), Гвинея-Бисау (159), Екваториална Гвинея (158) и Чад (158).

Сирия е на 154-о място, а изпадналата в социален и икономически колапс Венецуела на 143-о място.

Големите световни икономики се намират в горната половина на подреждането, но не заемат челните позиции. Така например Германия е на 14-о място, САЩ са 17-и, Япония – 19-и, а Франция – 21-и.

От представителите на Централна и Източна Европа най-високо е подредена Литва (27-о място), следвана от Естония (28), Чехия (29) и Словения (31). Унгария се намира на 40-а позиция.

Forbes изготвят класацията си на база 15 различни фактора, сред които защита на личната собственост, иновации, данъци, технологии, корупция, свобода (лична, търговска и парична), бюрюкрация и защита на инвеститорите.

Други измерватели, взети предвид, са пазар на труда, инфраструктура, големина на пазара, равенство и риск.

Български град сред най-добрите дестинации на NY Post за 2019 г.Време е да започне да се мисли за дестинациите, които находчивите туристи би трябвало да включат в списъка си за 2019 г., според щатското издание


Подреждането разчита на данни на Freedom House, Heritage Foundation, Property Rights Alliance, United Nations, Transparency International, World Bank Group, Marsh & McLennan и World Economic Forum.

Според Forbes, България се нарежда на най-висока позиция по отношение на търговската свобода (21-о място) и технологии (30-а позиция), докато изданието смята, че сме най-слаби в данъчната тежест (81-о място) и бюрокрацията (86-о място).

По отношение на корупцията България е подредена на 64-о място, а по лична свобода – на 41-о място.