929 хиляди квадратни метра асфалт са били изсипани по улиците на София през 2018 г. Това обобщи зам.-кметът на града Дончо Барбалов по време на годишния семинар на Столичната община за проектобюджета на кметството за 2019 г.

По 1214 улици са направени частични ремонти. Павираното пространство в града през изминаващата година е 36 хил. кв. метра. Близо 30 хил. кв. метра са ремонтираните тротоари в града. 82 са новите пешеходни пътеки, а 766 шахти са подновени. Всичко това е струвало на общината 39 млн. лв.

Той припомни, че през 2018 г. са ремонтирани ключови пространства в града, а работата ще продължи и догодина. Сред най-големите булеварди, които бяха превърнати в строителни площадки, но вече са с нов облик, са “Васил Левски”, част от “България”, “Арсеналски”, “Христофор Колумб”, “Пенчо Славейков” и др.

Следващата година София ще вложи 47.5 млн. лв. в ремонти на 15 големи обекта

Сред тях са разширението на бул.”България” от НДК до “Гешов”, бул. „Филип Кутев“, последният участък от бул. „Монтевидео“ при новата метростанция, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ (от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“), пробивът на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северната скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата.

С нов облик ще се сдобият булевардите „Първа българска армия“, „Президент Линкълн“, улиците „Народно хоро“, „Житница“, „Кукуш“, „Йосиф Щросмайер“, „Коперник“, „Атанас Узунов“. Ще започне и ремонтът на бул. „Скобелев“ и транспортния тунел на НДК, съобщава вестник "Монитор".

38 млн. лв. са предвидени за ремонти на вътрешноквартални улици

4.5 млн. лв. пък ще бъдат вложени в осветлението на града. Трамвайните трасета по бул. “Цар Борис III” и ул. “Каменоделска” ще бъдат реконструирани със 17.6 млн. лв. Софиянци ще се возят и на 13 нови нископодови трамвая за 32.8 млн. лв.

Рекордна сума е заделена и за образователна инфраструктура - 71.2 млн. лв. Ще започне основен ремонт и строителство на 15 училища. 9.5 млн. лв. отиват за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища. През 2019 г. трябва да приключат и ремонтите на 26 училища и детски градини, финансирани с евросредства.

Със 17.9 млн. лв. ще се обновяват зелените пространства в града. Догодина столицата трябва да има и първия си аквапарк, който ще бъде изграден в парк “Възраждане”. Ще се обновят и минералните бани в Банкя и “Овча купел”. Кукленият театър също ще бъде ремонтиран. Бившата топлоцентрала при НДК пък трябва да се превърне в център за изкуства и култура.

Нощният транспорт ще върви и догодина

Нощният транспорт да продължи да работи и през следващата година. Това предложение ще внесе в СОС зам.-кметът по транспорт Дончо Барбалов. За първи път автобуси през нощта тръгнаха вечерта на 7 април. Тепърва ще се прави цялостен анализ от ефекта на нощните линии.

„На този етап нощният транспорт ще бъде със същите параметри, като продължаваме да събираме информация. Трябва да се анализира доколко се ползва и как да повишим използването му“, каза Барбалов. Нощният транспорт е организиран в 4 автобусни линии с обща спирка при „Александър Невски“.

Автобусите се движат от 0 до 4 часа. Цената на нощната карта за всички линии е 2 лева и се продава от кондуктори вътре в превозните средства. Колите на обществения транспорт имат отличителни знаци за нощен превоз, а спирките са брандирани, така че да е ясно, че колите минават оттам.