Европейските борсови индекси останаха просто наблюдатели на ралито на щатските си конкуренти през 2018 г., информират в годишния си обзор от Admiral Markets.

Част от причините за изоставането на DAX30, CAC40 и компания може би са политическите боричкания в страните от еврозоната, които доведоха до несигурност на пазарите.

Различните избори във водещите страни от валутния блок показаха възход на антисистемните партии, което донякъде влоши инвестиционния климат в Европа.

Немският DAX30 достигна своя исторически връх в началото на януари, но след това не успя да продължи възходящата си инерция и в края на ноември се търгува на повече от 20% под върха от началото на годината. Ситуацията при френския CAC40 е идентична.

Конфликтът между италианското правителство и Европейската комисия продължава и може да доведе до наказателна процедура срещу Италия.

Проблемите с гръцкия дълг остават встрани от хоризонта за момента, но те все още не са напълно решени и могат да изникнат във всеки един момент. Не трябва да забравяме и все още незавършилата напълно сага около брекзит, която също не вдъхва много увереност на инвеститорите.

Следователно, европейските пазари вероятно ще навлязат в новата 2019 г. със смесени настроения. Политическите боричкания може да ще продължат, докато европейската икономика изглежда показва все повече признаци на забавяне.

Все пак трябва да отбележим, че лихвените нива все още остават нулеви и ЕЦБ може да отложи вдигането на лихвите след лятото на следващата година, което вероятно ще удължи достъпа на европейските компании до евтино финансиране.

За повече информация как да търгувате европейски индекси можете да се свържете с екипа на Admiral Markets UK клон България на 02/981 11 11 или да им пишете на info@forextrade.bg.