В последно време ставаме свидетели на сериозна волатилност при щатските фондови пазари. Най-големите борсови индекси в САЩ се търгуват доста под максималните си нива за годината и показват сериозни колебания дори в рамките на една сесия.

Американските фондови пазари навлязоха в 2018 г. в много бичо настроение и ситуацията за инвеститорите изглеждаше като “цветя и рози”. Но това продължи само до началото на февруари, когато Dow Jones коригира с над 13%, а другите два основни щатски индекса S&P500 и NASDAQ100 загубиха съответно 11% и малко под 13%.

Това може да се каже, че бе първата червена лампа за инвеститорите.

Въпреки това, и трите борсови индекса продължиха възходящия си тренд и дори достигнаха нови върхове в края септември и началото на октомври, информират от Admiral Markets в своя обзор за щатските пазари за настоящата и следващата години.

Как да инвестираме на финансовите пазари?Admiral Markets Ви предлага над 8000 инструмента за инвестиции и търговия на финансовите пазари


След което дойде бурята и отнесе печалбите на Dow Jones и S&P500, натрупани през годината. В края на ноември технологичният NASDAQ все още успява да се задържи на зелена територия, но с много малко американските фондови пазари все още не могат да се оттърсят от тази разпродажба и цените на индексите продължават да се олюляват.

Освен това, вдигането на лихвите от Фед неминуемо води и до повишаването на доходността по облигациите, което ги прави все по-конкурентни на акциите. Повишението на лихвените нива се отразява негативно и на компаниите, като повишава разходите по кредитирането, което допълнително може да натежи на фондовите пазари.

Защо да инвестираме на финансовите пазари?Най-простият отговор - за да увеличите своето финансово състояние


От Admiral Markets очакват щатските индекси да не успеят да възобновяват възходящото си движение. Дори обратното, прогнозата им е за сериозно забавяне на щатската икономика, което може да прерасне до рецесия. Това може да доведе до корекция от 30-40% при Dow Jones, S&P500 и NASDAQ, казват от там.

Причините, които може да доведат до забавяне на икономиката на САЩ и спад на фондовите пазари, са доста. Като започнем от ръста на лихвените нива, преминем през огромния държавен дълг, скока в доходността на щатските облигации и стигнем до търговската война между САЩ и Китай, допълват от Admiral Markets.

В какво да инвестираме на финансовите пазари?Има два начина за потенциална печалба от акции


За повече информация как да търгувате американски индекси можете да се свържете с екипа на Admiral Markets UK клон България на 02/981 11 11 или да им пишете info@forextrade.bg.