Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD регистрира рязък спад в първия работен ден на 2019 г., но впоследствие започна силно възходящо движение.

Въпреки това, силите на биковете свършиха около 1.1570, след което последва понижение и връщане обратно под ключовата фигура от 1.15, информират от Admiral Markets.

Понастоящем евро/долар се търгува на нива от около 1.14. Но за да разберем какво можем да очакваме от тази валутна двойка през 2019 г., нека видим какво се случи през предходната 2018 г.

Еврото влезе стабилно в първите дни на 2018 г. и достигна нива над 1.2550, но бързо навлезе в търговски диапазон. Подкрепата около 1.2150 бе пробита и евро/долар бързо слезе до 1.15.

След това последва лек ръст до 1.18, само за да видим нов спад - този път до 1.13. През ноември евро/долар падна до най-ниската си стойност за последните 15 месеца - 1.1215, откъдето видяхме лек отскок.

В цената на еврото са включени много негативни новини, като безкрайните брекзит преговори и слабите данни за икономиката на еврозоната. Все пак тези два фактора могат скоро да бъдат премахнати, което ще освободи единната валута от голяма част от политическата и икономическа тежест.

Междувременно, ЕЦБ може да даде по-ясни насоки за началото на цикъла по повишаване на лихвите, което има възможност да даде допълнителна подкрепа за еврото.

Накъде ще поеме доларът през 2019 г.?В краткосрочен план настроенията около долара остават позитивни


Обратно, в цената на американския долар са включени доста положителни новини и без сериозни позитивни изненади трудно ще привлече допълнителна подкрепа от инвеститорите.

Освен това, Фед показа, че ще забави темповете на повишение на лихвите поради очакваното забавяне в щатската икономика. А все още няма яснота при преговорите за понижаване на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Предвид всички тези фактори очакваме завръщане на евро/долар първоначално към нивата от 1.18, а впоследствие и към психологическите 1.20, завършват в свой анализ от Admiral Markets.

За повече информация как да търгувате EUR/USD и още над 40 валутни двойки можете да се свържете с екипа на Admiral Markets UK клон България на 02/981 11 11 или да им пишете на info@forextrade.bg.