В началото на 2019 г. виждаме отчетлива подкрепа за златото и други метали, като среброто. Само за последния месец до 8 януари златото успя да спечели около 2.5%, или над 50 долара за тройунция, и се покачи до малко над 1300 долара.

В същото време среброто скочи от 14.21 долара в началото на декември, до 15.87 долара в първите дни на 2019 г. Това изглежда потвърждава прогнозите, че 2019 г. може да е годината на металите, информират от Admiral Markets.

Златото стартира и 2018 г. с възходяща тенденция, но бързо навлезе в диапазон, в който се търгуваше до средата май. На 15 май този диапазон от 1300 до 1365 долара бе пробит надолу, което доведе до стръмно низходящо движение до 1160 долара за тройунция.

Два от основните фактори, които влияят на цената на златото - лихвените нива и доходността по облигациите, както и тенденциите при доларовия индекс.

През настоящата година Фед вероятно ще продължи с покачването на лихвените нива, което може да доведе отлив на капитали от фондовия пазар, а една от най-добрите алтернативи на акциите са именно суровините, особено златото.

Относно долара, повечето повишения на лихвите от Фед през 2019 г. вече за включени в цената на щатския долар и те едва ли могат да тласнат “зелените пари” нагоре в дългосрочен план, освен ако централните банкери не поднесат сериозна изненада за пазарите.

Междувременно, повечето очаквания са, че икономиката на САЩ ще се забави през следващата година, което също може да се отрази негативно на щатската валута.

Следователно, при подобно стечение на обстоятелствата е съвсем нормално да прогнозираме ръст в цените на златото и металите, като цяло. В края на ноември златото се търгува на нива от около 1220 долара за тройунция и през 2019 г. е реалистично да се очаква връщане поне до диапазона от началото на годината 1300-1365 долара.

Друг метал, който може да се възползва от потенциалните нискорискови пазарни настроения, е среброто. Трябва да отбележим, че през ноември среброто падна до 3-годишно дъно малко под 14 долара.

Ценният метал може да изтрие загубите си от 2018 г. и да се върне над нива от на над 18 за унция през настоящата година. Защо не и над тези нива?

За повече информация как да търгувате метали и суровини като цяло можете да се свържете с екипa на Admiral Markets UK клон България 02/981 11 11 или на имейл info@forextrade.bg.