Дилемата пред България - с Русия или да погледне на Запад

546
Дилемата пред България - с Русия или да погледне на Запад

Новото българско правителство разполага с изключително малко време, за да се докаже и да намери отговор на многото нерешени проблеми, казва Ариел Коен от института „Херитидж".

Как американският експерт оценява ситуацията на новото българско правителство? „Мисля, че правителството е изправено пред огромно предизвикателство, защото започва работата си в много труден период, както в икономически, така и в политически план. България отдавна страда от лошо политическо управление и лош икономически мениджмънт. Резултатът е мащабна корупция, пред която дори ЕС не затвори очите си и трябваше да замрази стотици милиони от еврофондовете.

Новото правителство няма избор, то трябва да гарантира на гражданите на България и на ЕС, че ще работи открито и прозрачно. А те, гражданите, ще трябва да проявят търпение. Поради рязкото намаляване на чуждестранните инвестиции икономическото възстановяване на България е все още далечна перспектива. Така че, хората в България ще трябва да са търпеливи и да проявяват разбиране за трудните условия, при които работи това правителство", казва Ариел Коен от института „Херитидж", който е специалист за Русия и бившия Съветски съюз, за региона на Източна Европа и въпросите на енергийната сигурност. Какви приоритети, според него, трябва да си постави кабинета на Бойко Борисов? „Борбата срещу корупцията - това е основната задача, която обаче е с повишена трудност, тъй като корупцията е пуснала дълбоки корени в България. Успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност очакват не само българските граждани, но и чуждестранните инвеститори и ЕС.

Другата трудност, с която ще се сблъска новото правителство, е малкото време, с което разполага. Знаем, че българските избиратели залитат рязко наляво или надясно, когато трябва да правят политически избор. Всяко българско правителство, включително настоящото, трябва да очаква, че има само един мандат на управление. Ето защо то трябва да направи колкото е възможно повече още в самото начало на мандата си. Изчакването е в този случай грешна тактика." Новото правителство ще трябва да решава и изключително важни енергийни въпроси. А това неминуемо е свързано с въпроса за зависимостта от Русия и за руското влияние в България. Как гледа американският експерт на връзките между България и Русия? „Новото българско правителство е изправено пред две възможности.

Първата е да продължи връзките си с Русия и с руския бизнес. Но всичко, дори случаят с изчезналия и после „намерен" руски кораб, показва, че руският бизнес има свой „стил", ако мога да се изразя така.

Като членка на ЕС България има избор. Страната може да продължи връзките си с Русия, но би могла да избере и посока, която е по-близо до европейската - става дума за „Набуко". Виждам противоречиви информации за това дали правителството на Бойко Борисов ще продължи да работи с Русия. В същото време съм сигурен, че в духа на задълженията си като членка на ЕС България трябва да се фокусира повече върху „Набуко". Този проект също така ще даде възможност на България да диверсифицира собствените си източници на енергия. Сега страната е изцяло зависима от руския газ. Чрез „Набуко" България може да получи достъп до алтернативни източници на енергия", е категоричен Коен.

Наскоро друг американски експерт посъветва България и останалите държави в региона да надмогнат мисленето от времето на Студената война и да използват потенциала на търговията и бизнеса с Русия, тоест, да не се плашат от разширяване на руското икономическо влияние. Какво мисли Ариел Коен по този въпрос? „Основните проблеми на България имат два източника: единият е корупцията вътре в страната, а другият - бизнес връзките с Русия.

За съжаление руският бизнес - чудя се как да го кажа по-меко - е като цяло по-корумпиран от западните бизнеси. Ако България действително е решена да превъзмогне ширещата се корупция, тя трябва да даде приоритет на връзките с чисти и прозрачни бизнеси. За съжаление не всички руски бизнеси отговарят на това изискване", казва в заключение американският експерт.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg