Полското население емигрира на Запад, а местните компании се насочват на Изток

402
Полското население емигрира на Запад, а местните компании се насочват на Изток

Присъединяването на Полша към ЕС отвори възможност за близо 2 млн. поляци да емигрират в чужбина в търсене на по-добре платена работа. В резултат на изтичането на работната сила към западноевропейските държави, полските компании започват все по-често да поглеждат на Изток.

До момента близо 1800 полски компании са инвестирали в разширяване на производството си към Русия и съседните й държави, сочи публикуван доклад в полския ежедневник Dziennik.

Дори и на фона на по-високите корпоративни данъци в Украйна и Русия, възлизащи съответно на 25 и 24%, на фона на 19% в Полша, полските компании продължават да се облагодетелстват от по-ниските оперативни разходи при извършване на дейността си в тези две държави.

Допълнително разходите за полските компании на местния полски пазар се утежняват от продължаващия ръст на заплатите в страната, както и в резултат на новите изисквания към компаниите относно политиката им спрямо персонала след присъединяването на страната към ЕС.

Очакванията на анализаторите са, че полската икономика ще регистрира ръст през тази година от 6.3% на годишна база, като равнището на преките чуждестранни инвестиции за изминалата година се очаква да възлязат над прогнозите на централната банка от 15 млрд. долара.

Сред основните инвеститори в страната през изминалата година бяха големи мултинационални компании като Sharp, Toshiba, Bridgestone и Toyota.

Чуждестранните инвеститори обаче все повече се замислят относно бъдещите си планове, свързани със страната, като силното повишение на работните заплати принудиха южнокорейската кампания LG Electronics да внесе работна сила в заводите си в страната от далечен Китай.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg