Румъния се превръща в бензинджията на Изтока

344
Румъния се превръща в бензинджията на Изтока

В първото шестмесечие на тази година Румъния се превърна в голям износител на крайни петролни продукти, пише днес румънският вестник "Адевърул". Докато вносът на суров нефт възлизаше на 2.11 млрд. евро, то износът на рафинирана петролна продукция достигна стойност от 1.5 млрд. евро. Повече от половината от стойността на вноса на нефт идва от Казахстан.

Официалната статистика показва, че Румъния би могла да покрие дори с излишък, само от собствени ресурси, потреблението си на петрол с предназначение, различно от производството на електро и топлоенергия.Румънските компании обаче предпочитат да изпращат за износ крайните продукти, дори само заради това, че печалбата идва от износа на бензин или дизелово гориво, а не от износа на нефт, коментира вестникът.

Допълнително предимство за румънските нефтопроизводители е това, че съседите не разполагат с големи капацитети за рафиниране.

"Явно е, че румънската петролна индустрия запълва острия недостиг на производствени капацитети в региона. Нещо повече, цифрите показват, че Румъния има възможност да покрие цялото си потребление с вътрешна продукция", потвърдиха пред "Адевърул" източници от Румънския статистически институт.

Вътрешното потребление на страната възлиза на около 5 000 тона. Основните износители на петролни продукти са Петром, чийто мажоритарен акционер е австрийската компания О Ем Ви, и Ромпетрол със собственик казахстанската компания КазМунайГаз.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg