Румънската икономика с повишение от 9.3% през второто тримесечие

403
Румънската икономика с повишение от 9.3% през второто тримесечие

Икономиката на Румъния е регистрирала по-голям от прогнозите на икономистите ръст през второто тримесечие на годината, сочат изнесени днес официални данни.

За изминалото тримесечие отбелязаният ръст на БВП на страната е възлязъл на 9.3%, в сравнение с 8.2% през първото тримесечие на годината.

Средните прогнози на анализаторите от Bloomberg бяха за ръст от 8.6% за трите месеца до края на юни.

Заплатите в северната ни съседка са отбелязали нетно повишение с 24.4% през юни на годишна база, посочиха още данните.

Повишението им се предопределя от присъединяването на страната към ЕС от началото на миналата година, което доведе до значително повишение на инвестициите.

В основата на добрия ръст са стояли, освен инвестициите, и ръстът на вътрешното потребление, предопределен до голяма степен от нарасналата кредитна активност.

С нарастването на последното обаче се повишава и вътрешната задлъжнялост в страната, която скача до 65% от БВП.

Вътрешните инвестиции през второто тримесечие на годината са нараснали с 30% на годишна база, до 6.5 млрд. леи (2.7 милиарда долара), водени от повишението им с 35% в строителния сектор.

Ръстът на икономиката превиши и прогнозите на министъра на финансите на страната, който изрази очаквания за повишение с 8.9%.

Според управителя на централна банка на Румъния икономиката ще регистрира повишение от 9% през настоящата година.

През юли централната банка на страната повиши нивото на основната лихва до 10.25% в борбата си срещу инфлацията. Тя достигна най-високото си ниво от три години, като е и най-голямата такава в рамките на ЕС при 9%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg