Сърбия: Строим по-бързо магистрали и коридори от България

3320
Сърбия: Строим по-бързо магистрали и коридори от България

Сръбският президент Борис Тадич посети Пирот и Димитровград, недалеч от българската граница.

“Кредитирането и финансирането на пътните инфраструктури са напълно оправдани, както от икономическа, така и от морална гледна точка... Държавата задлъжнява за доброто на бъдещите поколения... Никой не може да каже, че това задлъжняване е неморално", каза Тадич.

Според него "от изключителна важност е да бъде построена дясната част на Коридор №10 преди приключването на пътната инфраструктура през България и Румъния". По този начин основната артерия от Мала Азия до Западна Европа ще минава през Сърбия.

Източната част на Коридора №10 в Сърбия, от Ниш до Димтровград /до българската граница е дълга 83 км, бел.ред./, а тази от Пирот до Димитровград - 14.4 км. Строителството се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие, а самият проект се изпълнява от австрийската фирма Алпина и трябва да приключи през май 2012 г.

Борис Тадич припомни, че България и Румъния строят мост на Видин - Калафат, а Сърбия вече е приключила строителството край Бешка и моста на река Сава в Белград. Според него по отсечката от Пирот до Димтровгра се работи усилено.

Магистралата от Ниш до българската граница ще бъде построена напълно в края на 2014 г. В строителството на този Коридор Сърбия е много по-напред от България и Румъния, каза пред Борис Тадич директорът на проекта Коридор №10 Михаил Мишич. Според него Алипна се справя много добре и вече е наваксала известното закъснение със строителство и през 2012 година ще се насочи от Ниш към българската граница.

Ето и кратка справка за основните коридори, публикувана от БГНЕС:

Коридор №10 е дълъг 2360 км и свързва Австрия и централната част на континента с пристанище Солун, като преминава през Унгария, Сърбия и Македония. Едно от разклоненията на този коридор води от Ниш към София.

Коридор № 4 свързва Западна Европа с Гърция и Турция, но преминава през Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. Коридор №4 е основният приоритет на България, а на него ще бъде разположен и Дунав мост 2 при Видин.

През България минават 3 основни европейски магистрали - речният коридор №7 -по река Дунав, Коридор №8, който свързва Италия с Черно море, и Коридор №9, който идва от северната част на Европа и преминава през Русе.

Автор: Кристиян Костов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg