Сръбският парламент прие бюджета за 2008 г.

382
Сръбският парламент прие бюджета за 2008 г.

Сръбският парламент прие днес закон за бюджета за 2008 г., предадоха сръбските агенции. За закона за бюджета гласуваха 132 депутати, а 11 бяха против.

В бюджета е предвидено приходите в държавната каса през 2008 г. да бъдат 639,6 милиарда динара, а разходите - 654,4 милиарда динара, т.е. бюджетният дефицит да бъде 14,8 милиарда динара. (Едно евро е равно приблизително на 80 динара - бел. ред.)

Проектобюджетът, който е по-голям с 9,9 на сто от миналогодишния, е изготвен на базата на преценките, че през следващата година ръстът на БВП, както и инфлацията, ще бъдат шест процента.

Най-голямата част от бюджета, около 27 процената от общите разходи, т.е. 176,7 милиарда динара, са предвидени за заплати и допълнителни приходи за работещите в обществения сектор.

Министерството на отбраната на Сърбия ще получи общо 67,12 милиарда динара, от които на Военната служба за сигурност ще се паднат 107 милиона динара, а на Военната разузнавателна служба - 150 милиона динара.

За министерството на вътрешните работи са определени 45,8 милиарда динара, а за разузнавателната служба БИА - 3,38 милиарда динара.

За изплащане на дълговете през 2008 г. са предвидени 48,4 милиарда динара.

За субсидии през следващата година са предвидени 39,57 милиарда динара, от тях за субсидии за икономиката са предназначени 3,1 милиарда динара, за земеделието 17,7 милиарда динара, за железниците 10,6 милиарда динара, за туризъм 2,7 милиарда динара, а за културата - 950 милиона динара.

За 15 часа българско време е насрочено ново заседание на парламента, на което депутатите ще обсъждат текста на резолюция за Косово. На това заседание ще присъстват президентът и премиерът на Сърбия Борис Тадич и Воислав Кощуница, както и министърът за Косово Слободан Самарджич.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg