Световната банка: България се връща към растеж през 2012 г.

1096
Световната банка: България се връща към растеж през 2012 г.

Две години и половина след началото на кризата, възстановяването в източноевропейските страни членки на ЕС (т. нар. ЕС 10) се ускорява, макар и да върви с неравномерни темпове, се казва в изследване на Световната банка, представено вчера в Букурещ, съобщи AFP.

"Темпът на икономически растеж ще се ускори през 2011 и 2012 г. в десетте страни", подчертават авторите на доклада. Но представянето им няма да бъде еднакво: Полша и Словакия са на път да останат най-добрите ученици в групата със "солиден" растеж над 4%, както през 2011, така и през 2012 г.

Естония, Латвия и Литва ще се възползват от ръста на износа и постепенно увеличаване на потреблението,за да постигнат растеж между 3.3% и 4%.

България и Румъния, ударени от кризата по-късно от другите страни, ще компенсират част от спада на БВП с по-силен растеж през 2012 г. - 3.4% за България и 4.4% за Румъния.

Ръстът на БВП ще бъде по-умерен в Унгария и в Словения (между 2.2% и 3%), докато в Чехия ще се забави през 2011 г. в съответствие с тенденцията в 15-те стари страни членки на ЕС.

Въпреки положителното развитие обаче, рисковете остават, подчертава Световната банка. Защото въпреки че износът на страните е достигнал нивото отпреди кризата, частните инвестиции остават слаби заради слабото потребителско търсене и замрелия сектор на строителството.

Освен това икономическото възстановяване на 10-те държави няма да бъде придружено от ръст на заетостта, като броят на работещите остава по-малък от този отпреди кризата.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg