Виенската борса със съществен принос за активизирането на пазарите в ЦЮЕ

489
„Виенската борса има съществен принос за активизирането на пазарите в Централна и Югоизточна Европа. Чрез многобройни спогодби и споразумения за сътрудничество с регионални борси ние прилагаме нашите експертни познания в областта на дизайна, развитието, усъвършенстването и маркетинга на тези финансови места”, подчерта Хайнрих Шалер, член на ръководството на Виенска борса АД, по време на 10-и Икономически форум на Централно-европейската инициатива на високо равнище, който се провежда на 20 и 21 ноември 2007 г.

„Форумът ни предлага изключителна възможност за активизиране на дружеските контакти с вече съществуващите партньори, като разкрива и възможности за създаване на нови контакти,” допълни още Шалер.

На 20 ноември Шалер взе участие в обща дискусия на тема „Нова визия за капиталовите пазари в Централна и Югоизточна Европа – европейската география на сигурността след MiFID. „За нас - относително малките, динамични борси - е изключително важно да обединяваме силите си.

Дори и при едно съответно капиталово участие заедно с друга борса, ние бихме предпочели сътрудничество при един равноправен, самостоятелен мениджмънт, защото твърдо вярваме в принципа на регионалния пазар. „Не е тайна, че Виенската борса все така продължава да е много заинтересована от придобиването на 44% дялово участие на БФБ в София”, подчертава Шалер.

Като друго предимство на стратегическо партньорство между двете борси Шалер изтъква и интернационалността на Виенската борса както по отношение на участниците в търговията, така и по отношение на потребителите на данни – партньорство, чрез което българската борса би могла в сравнително кратък срок да спечели нови клиенти и да постигне нови обороти, още повече че и в двете борси в бъдеще ще се използва една и съща търговска система - Xetra.

„Нашият най-голям плюс всъщност е и си остава стабилната структура от собственици, включваща 50% австрийски банки и 50% котиращи се на борсата фирми – структура, която предлага една добра защита срещу евентуални враждебни поглъщания от страна на по-големи борси и гарантира по-нататъшната независимост”, аргументира се Шалер в заключение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg