Западът налага своята цена на Газпром

633
Западът налага своята цена на Газпром

Принципите на образуването на цените, с които така се гордееше руският газов монополист и благодарение на които добре печелеше, днес се пукат по шевовете, коментира "Независимая газета".

Затова, че настоящата формула, обвързваща газовите цени към световните цени на петрола, престана да задоволява потребителите беше ясно и по-рано. На някои места "Газпром" удовлетвори исканията на партньорите, на други - прояви твърдост, но отстояваше основните принципи.

Както заяви ръководителят на концерна Алексей Милер по време на годишното събрание на акционерите /30 юни/, "показахме твърдост на преговорите за цените с нашите клиенти и в резултат на това нашите приходи през 2010 г. на европейския пазар се увеличиха от 42,5 милиарда до 43,9 милиарда долара". При това "Газпром" запази системата от дългосрочни договори с условието "взимай или плащай" и системата за ценообразуване, обвързана с кошницата петролни продукти. И никакви радикални промени в системата от договори не се очакват и не се планират, заяви Милер. "Самата структура на европейския газов пазар обективно е такава, че спотовият пазар играе в нея допълнителна балансираща функция, докато договорите обвързани с петрола са естествена защита на търговските интереси и на купувача, и на продавача", уточни той.

Положението се промени тези дни - италианската компания "Едисон" проби отбраната и принуди "Газпром" да се предаде. Трябва да се отбележи, че въпросът беше поставен още през 2008 г., но всички опити на "Едисон" претърпяваха фиаско. Миналата година тя заведе дело в Стокхолмския арбитражен съд, заявявайки, че губи от купуването на руски газ по договорните цени, които са много по-високи от пазарните. Първоначално ръководството на руската компания реагира с насрещен иск, но скоро "Газпром" премисли и реши да удовлетвори исканията на "Едисон". Това е първият случай в европейската практика, когато европейска газова компания е завела дело срещу "Газпром" и е постигнала отстъпка от руския монополист.

Според информацията на самата "Едисон", става дума за около 200 милиона евро. Тя купува незначително количество руски газ - около 2 милиарда куб.м. За "Газпром" това също не е проблем, но е тревожна самата тенденция, която свидетелства за това, че концернът вече не може да проявява твърдост спрямо своите европейски потребители.

Компанията вече съобщи за отстъпки по договорите с италианските ЕНИ, ERG и Sinergie Italiane, германските Wingas и E.On Ruhrgas, френската GDF Suez, австрийските GWH Gashandel и EconGas, включвайки продажба на газ по спотови цени.

В момента "Газпром" се намира в стадий на преговори с останалите големи потребители в Европа, които получиха нагледен пример, как трябва да се водят преговори с него. Плюс към това отделни страни въобще възнамеряват да свият покупките на руски газ. Неотдавна България заяви, че възнамерява рязко да свие покупките от днешните 2,5 милиарда куб. м. до 500 милиона, Литва се надява да принуди "Газпром" да намали цената на газа с 30%, построявайки свой терминал за втечнен газ, а Хърватия въобще престана да купува руско гориво от 2011 г., преминавайки на италиански газ.

Разбираемо е, че обемът на доставки в тези европейски страни не е голям. Например, доставките в България са по-малко над 1% от обема на експортиран газ в далечната чужбина, в Хърватия - по-малко от 1%. Но в същото време "Газпром" възнамерява да увеличи своя пазарен дял в Европа от 21-23% до 30%, което ще бъде невъзможно, отчитайки започналата тенденция.

По всичко изглежда, че настъпва моментът на истината, когато на концерна ще му се наложи да реши - или да продължи да оказва натиск върху потребителите, или да прилага пазарните механизми. Във второто трудно можем да повярваме, но кой знае - делото "Едисон" за момента побеждава...

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg