Доклад, съставен от американска федерална агенция, потвърди, че 2016 е била най-горещата година в историята и третата поредна година с рекордни глобални горещини, съобщава ВВС.

Топлината е резултат от дълготрайното глобално затопляне и силното метеорологично явление Ел Ниньо, отбелязват авторите на доклада. Повърхността на Земята, температурите на моретата и нивата на парниковите газове гонят рекордни висини, допълват те.

Докладът е публикуван, след като президентът Доналд Тръмп обяви плановете си САЩ да напуснат Парижкото споразумение за климата. Преди време американският президент определи климатичните промени като „измислица“.

Международният доклад „Състоянието на климата през 2016 г.“ е съставен от Националната агенция за окаенски и атмосферни изследвания (NOAA) и се основава на приноса на близо 500 учени от над 60 страни. Според него 2016 е надминала 2015 г. като най-горещата в 137-те години на водене на статистика.

„Миналогодишната рекордна горещина е резултат от комбинираното влияние на дългосрочното глобално затопляне и силния Ел Ниньо в началото на годината“, се казва в доклада. „Големите индикатори за климатичните промени продължиха да отразяват тенденции, показващи затопляне на планетата“, допълват авторите му.

По време на Ел Ниньо в части от Тихия океан се образува ивица от необичайно топла океанска вода. Явлението засяга климата глобално. Според доклада нивата на въглероден диоксид, метан и азотен оксид – големите парникови газове, които са причина за глобалното затопляне, са нараснали до нови висини.

Средната годишна концентрация на въглероден диоксид в атмосферата е била 402.9 части на милион (ppm), като за първи път надхвърлят 400 ppm в съвременното измерване на вредните частици в атмосферата.

„Климатичните промени са един от най-неотложните проблеми, пред които са изправени човечеството и животът на Земята“, допълват авторите на доклада.