Алексей Милер: Европа очаква сериозен дефицит на газотранспортни мощности

452
Алексей Милер: Европа очаква сериозен дефицит на газотранспортни мощности

"В най-скоро време Европа ще се сблъска със сериозен дефицит на транспортни мощности. Затова инвестициите в строителството на газопроводи в момента е приоритет в бизнес-плановете на "Газпром", каза генералният директор на руския газов гигант Алексей Милер на пресконференция, проведена в рамките на 11-то годишно общо събрание на Европейския делови конгрес, което се проведе в Довил, Франция.

За да удовлетвори на растящото търсене, "Газпром" ще инвестира значителни средства в усвояване на нови находища, развитие на транспортни маршрути, създаване на подземни хранилища и търговски възли с Европа и други региони на света. Инвестиционната програма на "Газпром" през 2008 г. възлиза на почти 30 млрд. долара, а в близките години инвестициите значително ще нараснат", каза той.

"Газпром" работи съвместно с BASF/Wintershall, E.ON и Gasunie за реализиране на проекта за газопровод "Северен поток", който след завършването си ще осигури доставката на не по-малко от 55 млрд. куб. м. природен газ годишно на енергийните пазари в Белгия, Франция, Великобритания, Германия и редица други страни, коментира "Росфинком".

Същевременно заедно с италианската компания ENI успешно реализира и още един проект- "Южен поток". Този газопровод е още едно средство за обезпечаване на енергийната сигурност на Европа и стабилизиране на доставките за бързоразвиващите се страни от Централна и Южна Европа.

"Газпром" вече постигна споразумение с България, Унгария, Сърбия и Гърция и проведе успешни преговори с други потенциални транзитни страни.

"Въпросът за маршрута е вече решен, а конфигурацията на проекта- определена", каза Милер, след като в рамките на Петербургския икономически форум беше постигната договореност, че в проекта може да участват Словения и Австрия.

Според някои проектът "Южен поток" е заплаха за проекта Nabucco .
В тази връзка Милер каза, че в условията на нарастващо търсене на газ в Европа тези проекти не са конкурентни. На първо място те не са конкурентни по ресурсна база, смята Милер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg