Аргументът в полза на блокиране на икономиката в борбата с вируса

1190
Аргументът в полза на блокиране на икономиката в борбата с вируса

© Pexels.com

Федералният резерв на САЩ „извади базуката“, като понижи лихвите по краткосрочното кредитиране почти до нула и засили други мерки за стимулиране на икономиката (приети по време на Голямата рецесия през 2008 г.), след като коронавирусът разтърси икономиката.

Това вероятно обаче няма да е достатъчно, пише Рик Нюман в Yahoo Finance.

Медицинските и икономическите сътресения, породени от коронавируса, доведоха до ескалираща поредица от затваряния на училища, спиране на пътувания, отмяна на събития и затваряния на офиси. Apple, Nike, Under Armour и други компании за търговия на дребно затварят повечето си магазини, като други компании със сигурност ще ги последват.

Училищата затварят навсякъде. На летищата цари хаос, като пристигащите от чужбина се редят с часове на криволичещи опашки, които са един своеобразен модел за разпространение на заразата.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчват забрана за събирания на група хора от 50 или повече човека до средата на май. Защо просто да не затворим цялата държава?

Аргументът срещу това изглежда има логика. Коронавирусът не присъства навсякъде, така че защо по-малките градове, които донякъде са изолирани от глобалната икономика, да се побъркват, както Сиатъл или Ню Йорк?

Не можем ли просто да затворим местата, които са най-податливи на болестта и да оставим всички останали на мира? Защо да се нанасят икономически вреди на бизнес, които, в крайна сметка, могат да се окажат недокоснати от вируса?


Най-добрият начин за „изглаждане на кривата“

Аргументът в полза на блокирането на цялата щатска икономика за две седмици или повече, ако е необходимо, е вероятно по-силен. Федералното правителство би могло да предприеме стъпки за затварянето на несъществени предприятия, докато прави тестове, за да определи дали вирусът се разраства драматично.

Вашингтон не може буквално да накара всички американци да напускат домовете си, но повечето собственици на компании биха се съобразили. Хората биха се събирали много по-малко, намалявайки темповете на заразяване за вирус, които се разпространява без никакви пречки.

Това може би е най-добрият начин за “изглаждане на кривата” и за вземането на предимство пред инфекцията.

Анализаторът Ед Милс от компанията за финансови услуги Raymond James представи четири сценария, към които се върви оттук нататък, в това число ситуация “спрете всичко”, при която всички компании, които могат да преустановят работа за две седмици, го направят.

Ако това се случи, Милс очаква общият брой на заразените в САЩ да остане под 500 000 и той да започне да намалява в края на април. Икономическите вреди биха били значителни, но тази мярка би могла да бъде внушителна сила, която да надвие вируса относително бързо.

Конгресът ще може да възстанови част от икономическите поражения чрез програми за фискални стимули.

Вижте 16-те мерки, които предлага КРИБ за облекчение на бизнесаСред основните предложения са промяна на сроковете за декларане, плащане и изпълнение на финансови задължения

Съгласно останалите три сценария на Raymond James, Ваингтон продължава да прилага постепенни мерки. Има повече заразявания и смъртни случаи, които продължават през цялата пролет, лято или есен, в зависимост от агресивността на предприетите от правителството действия.

Потребителите остават объркани, а много хора не вземат вируса чак толкова насериозно, тъй като правителството не изглежда да е притеснено чак толкова много от него.

На хартия много американци вероятно биха предпочели всеобхватна война, която е относително кратка пред проточил се конфликт, който в крайна сметка ще нанесе повече поражения. Това е като 42-дневната война в Персийския залив през 1991 г. срещу продължилата повече от десетилетие война във Виетнам през 60-те и 70-те.

Само че за затварянето на всички несъществени бизнеси в САЩ ще е необходим смел президент, който е готов да понесе сериозни критики от страна на засегнати интереси, които чувстват, че ненужно търпят щети в борбата с с вирус, за който някои американци никога няма да видят осезаеми доказателства.

Има ли смелостта президентът Тръмп? Неговата първоначална реакция беше да омаловажи вируса и да настоява, че не след дълго той ще изчезне. Той обаче грешеше. Сега има възможност да поправи това със смели действия.

Подобно на всички лидери, които се оказа, че трябва да се справят с криза, Тръмп ще разгневи някого, независимо дали става въпрос за тези, които смятат, че прави прекалено малко или онези твърдят, че се престарава. Той има кратък прозорец от време за действие преди единствения възможен отговор да бъде, че прави прекалено малко. 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg