Барозу: Лисабонската стратегия не трябва да се превръща в бюрократично занимание

474
Барозу: Лисабонската стратегия не трябва да се превръща в бюрократично занимание

По време на четвъртата съвместна парламентарна среща за Лисабонската стратегия, която се състоя на 11 и 12 февруари в Брюксел, членовете на ЕП и националните парламенти призоваха за свободно движение на знания, намаляване на корупцията, инвестиции в образованието и пазара на труда и по-голяма подкрепа за малките и средни предприятия.

Зам.-председателят на ЕП Роди Краца Цагаропуло каза при откриването на срещата, че новият Договор от Лисабон може да не доведе до обща икономическа политика, но ще увеличи участието на националните парламенти в решенията, свързани със съюза. Председателят на словенския парламент Франце Цукяти припомни, че "европейската интеграция започна с общност за въглища и стомана - опит да се обединят стратегически ресурси от този период. Сега обаче знанията, иновациите и работните места са стратегическите стоки".

Двамата докладчика, които подготвят резолюцията на ЕП за Лисабонската стратегия, която ще бъде гласувана следваща седмица по време на пленарната сесия в Страсбург, представиха основните елементи в текста. Тази година Парламентът ще се концентрира върху три ключови теми: вътрешен пазар, пазар на труда и мониторинг на напредъка, каза Клаус Хайнер Лене (ЕНП-ЕД, Германия). Той подчерта, че растежът не е задоволителен и в някои области вътрешният пазар още не е завършен.

"Основното ни предизвикателство е Лисабонската стратегия да не се превърне в поредното бюрократично занимание", подчерта председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Това е причината, заради която Комисията предлага серия от мерки, като например законодателство за дребния бизнес с цел подпомагане на малките и средни предприятия, които създават 9 от 10 нови работни места, намаляване на броя на хората, които напускат преди завършването си училище, подобрение на основните умения за четене, популяризирането на високоскоростен Интернет и енергийна ефективност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg