Бившата съпруга на Путин свързана с имотен бизнес за милиони

7815
Бившата съпруга на Путин свързана с имотен бизнес за милиони

© Wikipedia.org

Бившата съпруга на руския президент Владимир Путин е съдействала за създаването, а сега подкрепя фондация, която притежава исторически имот в Москва, генериращ милиони долари от наемателите му, съобщава Reuters.

Сградата е реновирана с помощта на сътрудници на Путин, а приходите от наем са платени на частна компания, притежавана от човек, чието име е същото, като моминското име на бившата съпруга на Путин, показват корпоративни документи.

Наемът идва от къщата на Волконски в центъра на Москва, която е била собственост на аристократи преди социализма, а сега е собственост на Центъра за развитие на междуличностните комуникации
(CDIC).

Людмила Путина е помогнала за създаването на фондацията с нестопанска цел, според доклад във вестник „Российская газета“ и двама източници, които са работили с центъра. Людмила беше съпруга на Путин от 1983 г. до развода им, който беше обявен през 2013 г.

Фондацията е създадена през 2002 г., а през септември 2006 г. „Российская газета“ определи Людмила като „довереник“ на организацията. В интервю за вестника тази година тя използва термина „ние“ при обсъждането на фондацията.

Трима източници, които понастоящем са запознати с работата на фондацията, твърдят, че Людмила контролира литературната награда и издателската дейност на фондацията.

CDIC има офиси в къщата на Волконски, но по-голямата част от сградата се отдава на наематели, включително две големи държавни банки, показват документи. Наемателите плащат на компанията „Меридиан“, 99% от която е собственост на компанията „Интерерсервис“, показват имотни документи, разкрити от Reuters в началото на май.

Според държавния регистър на корпорациите, цялата собственост на „Интерерсервис“ от 2014 г. е притежание на жена на име Людмила Александровна Шкребньова – моминското име на бившата съпруга на Путин.


Reuters не е открила документи, потвърждаващи, че Шкребньова и бившата съпруга на Путин са едно и също лице. Но други връзки, освен името, показват, че бившата първа дама и собственикът на „Интерерсервис“ са едно и също лице.

Предишният генерален директор на компанията е Олга Александровна Цомаьова. Според редица руски медии тя е сестрата на бившата съпруга на Путин. Цомаьова не е била открита за коментар.

Освен това 1% от „Меридиан“ е собственост на Татяна Шестакова, която е била съпруга на Василий Шестаков, стар приятел и спаринг партньор по джудо на Путин до развода на семейството през 2013 г. Шестакова, която също е помогнала за създаването на
CDIC, според държавния регистър на корпорациите, не беше открита за коментар.

Руската банка ВТБ е един от настоящите наематели на къщата на Волконски и плаща над два милиона долара годишен наем, сочи документ, публикуван на сайта на правителството през 2015 г.

Reuters не е успял да изчисли общите приходи на „Меридиан“ от отдаването под наем на пространство в московския имот или това, което плаща на CDIC. Отчетът на компанията за 2015 г. показва приходи от 225 милиона рубли, но не разкрива от къде отиват парите.

В отговор на молба за коментар ВТБ съобщи в комюнике: „Наемаме тези помещения за нуждите на търговията на дребно и корпоративния бизнес на ВТБ груп“. Сред другите наематели са държавната банка Сбербанк, строителната компания Северстройгруп, която спечели договори с министерството на отбраната, туристическа агенция, суши ресторант и Burger King.

Сбербанк съобщи, че е наемала пространство на пазарни цени. Северстройгруп не е отговорила на молбата за коментар на Reuters.Специализираната агенция за луксозни недвижими имоти Knight Frank съобщи, че настоящите пазарни стойности в сградата са около 600 долара на квадратен метър на година. Ако цялото пространство за наемане в сградата е отдадено на такава цена, това би генерирало годишни приходи от 3.18 млн. долара.

Приходите на „Меридиан“ изглежда не отиват към основния й собственик „Интерерсервис“, която отчита приходи от едва 2.4 млн. рубли (41 478 долара) през 2015 г. и нетна печалба от 1.76 млн. рубли (30 417 долара).

Последните отчети на
CDIC показват, че през 2015 г. приходите й от всички източници възлизат на 343 350 000 рубли (5.93 млн. долара). Не е ясно какви са тези източници.

Три пъти по-вероятно е Путин да има нов брак от бившата му жена Повече от 83% от разведените богати мъжe, които отново се връщат на „пазара“, обмислят нов брак в рамките на следващите пет години

През 2015 г. CDIC е похарчила 262 317 000 рубли (4.53 млн. долара), от които 3.4% за социална и благотворителна дейност, 6.5% за провеждане на конференции и семинари, 22% за административни разходи и 29% за „други дейности“. Останалите 39% били похарчени за придобиване на фиксирани активи, акции и други имоти.

Министерството на правосъдието съобщи, че фондацията не е оповестявала годишни доклади за дейността си, въпреки че това е законово изискване. Министерството допълни, че поради това фондацията е получила предупреждение.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg