Братът на Илон Мъск готви революция в земеделието

2300
Братът на Илон Мъск готви революция в земеделието

© Илон и Кимбъл Мъск; снимка: Instagram

Храната на растителна основа изживява истински бум, като вертикалното земеделие капитализира от тази възходяща тенденция.

Вертикалното земеделие е форма на растениевъдство, при което културите растат, подредени във вертикални слоеве, често дори без почва.

Моделът става все по-популярен и важен за градската среда, където населението расте с бързи темпове за сметка на пространството, подходящо за отглеждане на земеделска продукция.


Въпреки че вертикалното земделие не е нова концепция, тези екологични ферми на закрито претърпяват сериозен разцвет в наши дни.

Малкият брат на Илон Мъск, Кимбъл Мъск, който бе провъзгласен за „глобален социален предприемач” по време на Световния икономически форум през 2017 година, стартира компанията Square Roots през 2016 година в Бруклин. Фирмата се занимава с градско земеделие на закрито.

Мисията на Square Roots е да доставя прясна, местна храна на градовете по света, като осигурява възможност на младото поколение да се заеме с градско земеделие, предава CNN. 

„Когато бях дете, единственият начин да събера семейството си да седне и да комуникира, бе когато приготвях храна”, казва Мъск, съосновател и изпълнителен председател на борда на директорите на Square Roots.

„Да започна да се занимавам с интернет, особено в края на 90-те години, беше много вълнуващо. Не моге да променя нищо от този опит, но страстта ми винаги е била храната, казва Мъск.

„В момента, в който Илон и аз продадохме Zip2, нашата първа интернет компания, знаех че искам да преследвам храната и да стана обучен шеф”, добавя той.

Кимбъл Мъск;                                 източник: Twitter

Кимбъл Мъск се мести в Ню Йорк, където се записва в Международния кулинарен център.

Предприемачът посочва, че Square Roots планира създаването на „Супер ферма”, която да включва 25 контейнера, с контрол над температурата, инфраструктура за биосигурност, хранилище и прочее. Това ще се случи в идните три месеца.

Откакто съществува, Square Roots са отгледали над 120 сорта култури.

Компанията не е първата от този вид. Стартъпи като Plenty, който е основан през 2013 година с подкрепата на Джеф Безос, също започват да доминират тази сфера.

„Природозащитници, градски фермери, архитекти, агрономи и експерти в областта на общественото здравеопазване, наред с други, се присъединяват към тази мини революция, тъй като си партнират, за да намерят начин за спасяване на оскъдното, ултраурбанизирано бъдеще”, казва Кеир Ал-Кодмани, професор по устойчив градски дизайн в University of Illinois at Chicago, в доклад.

Този вид земеделие включва редица техники, като хидропоника, при която се използват минерални хранителни разтвори във воден разтворител; аквапоника, която използва водни същества - като риба и охлюви - и отглежда растения във вода; и аеропоника, която отглежда растения във въздуха.

Докато промените в климата могат да извадят милиони земеделци от бизнеса, при вертикалното земеделие няма такава опасност, смята микробиологът Диксън Деспомиер, професор по публично здраве в Columbia University.

Въпреки че вертикалното земеделие се появява в началото на 1900-те години, Депсомиер има заслуга за популяризирането му в наши дни, като започва да преподава по тази дисциплина още преди 20 година.

Деспомиер прекарва десетилетие да отглежда култури на закрито с неговите студенти.

„Преди 10 години, нямаше вертикално земеделие”, казва той, отбелязвайки, че LED светлините са станали много по-ефективни през последните пет години, превръщайки замеделието на закрито в нещо достъпно и ефективно.

"Хората искат местна храна, защото са загубили доверие в индустриалната хранителна система, която доставя висококалорични и ниско хранителни храни от хиляди километри с малка прозрачност за това кой е отглеждал храната и как", казва Пегс, изпълнителен директор на Square Roots.

Вертикална ферма на Square Roots                             източник: Square Roots

Как 5G ще промени земеделието?5G мобилната мрежа от ново поколение има сериозен потенциал да промени редица индустрии, включително една от най-старите в света – земеделието

В същото време световното население расте и се урбанизира.

Пегс посочва, че климатичните промени заплашват хранителната наличност, принуждавайки индустрията да измисли нови начини за бързо отглеждане на храна.

Пегс е оптимист относно финансирането на вертикалното земеделие.

„Много умни пари и капитал навлиза в това пространство”, казва той.

„Качеството на храната, която може да се произвежда чрез тези системи на закрито, е най-малкото на едно ниво с найд-добрата органична храна, която можете да купите”, казва той.

Според Деспомиер, градовете ще могат в бъдеще да произвеждат храната, от която се нуждаят, от ферми на закрито в рамките на самото населено място.

„Ако фермата на открито се провали, земеделецът трябва да чака до следващата година за да започне отначало. Фермите на закрито също се провалят, но "градските" земеделци могат да започнат отначало само след няколко седмици”, добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg