Британската икономика с най-голям ръст от четири години

730
Британската икономика с най-голям ръст от четири години

Британската икономика е нараснала почти с два пъти повече от очакваното през второто тримесечие на годината, подкрепяна от ръста в сектора на услугите и от най-голямото увеличение в строителната продукция от близо 50 години, информира Reuters.

От британската статистическа служба днес обявиха, че БВП на страната е скочил с 1.1% на тримесечна база, което е най-голямото повишение от четири години. Ръстът на годишна база е от 1.6%, което пък е най-голямото увеличение от две години.

Данните, които са доста над предварителните очаквания на икономистите, може да породят съмнения относно това колко дълго Централната банка на Великобритания ще държи основния си лихвен процент на рекордно ниското му ниво, особено на фона на инфлацията, която е доста над официалния таргет.

Секторът на услугите във Великобритания отчита най-голям ръст от три години, нараствайки с 0.9% на тримесечна база, което е с три пъти повече в сравнение с първото тримесечие и допринасяйки с 0.7 процентни пункта към икономическия растеж.

Производството се повишава с 1.6%, което е най-голямото му повишение от повече от 10 години.

В същото време строителството скача с 6.6% на тримесечна база, което е най-големият му ръст от 1963 г.

Строителният сектор е допринесъл с 0.4 процентни пункта към БВП в периода април-юни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg