Един на всеки седем американци живее в бедност

2131
Един на всеки седем американци живее в бедност

Броят на бедните американци в трудова възраст е нараснал до най-високото си ниво от 60-те години на миналия век насам, след като рецесията остави милиони хора без работа през миналата година, вследствие на което един на всеки седем американци живее в бедност, информира AP.

Общото ниво на бедността нараства до 14.3%, или 43.6 милиона души, се казва в доклад на Бюрото за преброяване на населението в САЩ. Докладът покрива 2009 г., първата година от мандата на президента Барак Обама.

Нивото на бедност е нараснало от 13.2%, или 39.8 милиона души, през 2008 г.


Делът на американците без здравна осигуровка се е повишил от 15.4% до 16.7%, или 50.7 милиона души, което се дължи основно на факта, че много от съкратените за загубили здравните си осигуровки, които са се плащали от работодателя. Конгресът на САЩ тази година прие законодателни промени в здравния сектор, насочени към нарастващия брой на неосигурените, но основните мерки няма да дадат резултат до 2014 г.

В свое изявление Барак Обама нарече 2009 г. трудна година за работещите семейства, заявявайки обаче, че положението можеше да е било по-лошо.

Нивото на бедност от 14.3%, което важи за всички възрасти, е най-високото от 1994 г. Нивото обаче е по-ниско от това, което много демографи очакваха на фона на нарасналата безработица през миналата година. Мнозина очакваха то да бъде между 14.7 и 15%.

По щати най-много бедни хора има в Мисисипи - 23.1%. След това се нареждат Аризона, Ню Мексико, Арканзас и Джорджия. На противоположния полюс е Ню Хемпшир, където нивото на бедност е 7.8%.

Нивото на бедност за 2009 г. е определено на 21 954 долара за четиричленно семейство, като сумата се базира на официалните правителствени данни, които включва само парични доходи, преди отчисления за данъци. В сумата не се включват капиталови печалби или натрупано богатство, като собственост на жилище, както непаричните помощи като купони за храна.

Допълнителни 7.8 милиона души щяха да бъдат над границата на бедността, ако купоните за храна и данъчните кредити се считаха за доход.

През миналата година е отчетен най-големия едногодишен ръст в броя на американците ба здравни осигуровки, като общият брой на тези хора достига най-високото си ниво откакто правителството започва да води подобна статистика през 1987 г. Броят на хората със здравноосигурително покритие въз основа на това, че имат работа, е намалял от 176.3 милиона до 169.7 милиона, въпреки че тези загуби са били отчасти компенсирани от ръст в държавните здравноосигурителни програми като Medicaid и Medicare.

През 2014 г., съгласно новия закон за здравното осигуряване, чрез програмата Medicaid още милиони американци ще получат здравно осигуряване.

От правителството изчисляват, че до 2019 г. близо 93% от населението на САЩ ще имат здравни осигуровки, което е увеличение от близо 10 процентни пункта в сравнение с днешното ниво.

В доклада още се казва, че нивото на бедността сред населението в трудова възраст, между 18 и 64 г., нивото на бедността е нараснало от 11.7 до 12.9%.

Бедността нараства сред всички расови и етнически групи, но остава на по-високи нива сред чернокожите и испаноезичните американци. При испаноезичните делът на бедните нараства от 23.2% до 25.3%; при чернокожите увеличението е от 24.7 до 25.8%. Нивото на бедността при белите американци пък се увеличава от 8.6% до 9.4%.

Детската бедност нараства от 19% до 20.7%.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg