ЕС представя новата си икономическа стратегия до 2020 г.

958
ЕС представя новата си икономическа стратегия до 2020 г.

Европейската комисия ще предложи днес стратегия за модернизиране на европейската икономика и засилване на конкурентоспособността на Европейския съюз до 2020 г., предаде ДПА.

Очаква се новата стратегия да бъде насочена към подобряване на образованието, увеличаване на инвестициите във високите технологии и засилване на гъвкавостта на трудовите пазари, като европейските страни ще определят национални цели, съобразени с общата европейска програма.

Експертите очакват също така стратегията да постави на едно от първите места технологиите, повлияващи благоприятно на климатичните промени и енергийната ефективност.

Европейските страни вероятно ще бъдат призовани да упражняват много по-строг надзор над икономическите планове на другите членове на Европейския съюз и може би ще бъде предложено допълнително финансиране на държавите, полагащи най-големи усилия за подобряване на резултатите си.

Не се очаква обаче да бъдат обявени санкции за страните, които не успеят да изпълнят целите си.

Планът цели заетостта да бъде увеличена от 69 до 75 на сто от работната ръка на ЕС, а инвестициите в изследователска и развойна дейност - от 1.9 до 3 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС, допълва Ройтерс.

Емисиите на парникови газове трябва да бъдат понижени с 20 на сто спрямо равнищата от 1990 г., делът на енергията, произвеждана от възобновяеми източници, да се увеличи до 20% от потреблението, което от своя страна да бъде намалено с 20%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg