ЕС решава през юли за създаването на гранична агенция

1003
ЕС решава през юли за създаването на гранична агенция

До юли трябва да се вземе решение за създаване на агенция на ЕС за гранична и брегова охрана. Това обяви след заседанието в Брюксел на Съвета на вътрешните министри на ЕС Клаас Дейкофф, държавен секретар по сигурността и правосъдието на Нидерландия, която в момента е ротационният председател на ЕС.

"Ние съгласувахме три насоки в работата на тази структура (бъдещата гранична служба бел. ред). Тя ще трябва да предоставя информация за миграционните потоци, да посочва слабите места в охраната на външните граници на ЕС, а също бързо да реагира при възникващите гранични опасности. Политическото решение трябва да бъде постигнато през юли", каза Дейкофф.

В същото време той добави, че основната отговорност по охрана на границите на ЕС лежи върху външните държави на ЕС, а не върху структурите на ЕС. На свой ред еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос подчерта, че създаването на такава агенция остава приоритет за Еврокомисията и то трябва да бъде одобрено до края на юли.

Преди заседанието обаче той предупреди: "Следващите 10 дни ние се нуждаем от конкретни и ясни резултати на място. В противен случай съществува риск, че цялата система напълно ще се срине".

Миналия декември Еврокомисията предложи в Европарламента охраната на външните граници да се превърне в наднационална задача. За целта тя предложи на базата на действащата гранична служба „Фронтекс“ да бъде създадена нова наднационална общоевропейска служба за охрана на външните граници и бреговата охрана.

Най-спорният момент от нейния план е правото на ЕС да вкарва гранични сили във всяка една държава от съюза без предварителното й съгласие, припомня БГНЕС. Полша например е против това положение, докато останалите държави от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия – B4) го подкрепят.

Междувременно вътрешните министри В4 обявиха, че ще се срещнат отделно от останалите си колеги от общността, за да продължат обсъждането на мигрантската криза и мерките срещу нея.

Междувременно преди закседанието на съвета германсикят вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че до 7 ноември, когяато е срещата на върха между ЕС и Турция, общността иска значително съкращаване на броя на бежанците по границата между Турция и Гърция".

На свой ред Клаас Дийкоф каза: „На 6-7 март може да очакваме нарастване на бежанския поток заради настъпването на пролетта ... дотогава трябва да намерим решения, които са свързани най-вече с наплива по гръцко-турската граница. Ако те не доведе до намаляване на потока, ще трябва да потърсим други мерки и ще трябва да направим повече в планирането на извънредни ситуации ... Това е една много важна дата, за да видим до каква степен сме успели в намаляване на притока към Европа или трябва да предприемем други мерки“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас