До юли трябва да се вземе решение за създаване на агенция на ЕС за гранична и брегова охрана. Това обяви след заседанието в Брюксел на Съвета на вътрешните министри на ЕС Клаас Дейкофф, държавен секретар по сигурността и правосъдието на Нидерландия, която в момента е ротационният председател на ЕС.

"Ние съгласувахме три насоки в работата на тази структура (бъдещата гранична служба бел. ред). Тя ще трябва да предоставя информация за миграционните потоци, да посочва слабите места в охраната на външните граници на ЕС, а също бързо да реагира при възникващите гранични опасности. Политическото решение трябва да бъде постигнато през юли", каза Дейкофф.

В същото време той добави, че основната отговорност по охрана на границите на ЕС лежи върху външните държави на ЕС, а не върху структурите на ЕС. На свой ред еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос подчерта, че създаването на такава агенция остава приоритет за Еврокомисията и то трябва да бъде одобрено до края на юли.

Преди заседанието обаче той предупреди: "Следващите 10 дни ние се нуждаем от конкретни и ясни резултати на място. В противен случай съществува риск, че цялата система напълно ще се срине".

Миналия декември Еврокомисията предложи в Европарламента охраната на външните граници да се превърне в наднационална задача. За целта тя предложи на базата на действащата гранична служба „Фронтекс“ да бъде създадена нова наднационална общоевропейска служба за охрана на външните граници и бреговата охрана.

Най-спорният момент от нейния план е правото на ЕС да вкарва гранични сили във всяка една държава от съюза без предварителното й съгласие, припомня БГНЕС. Полша например е против това положение, докато останалите държави от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия – B4) го подкрепят.

Междувременно вътрешните министри В4 обявиха, че ще се срещнат отделно от останалите си колеги от общността, за да продължат обсъждането на мигрантската криза и мерките срещу нея.

Междувременно преди закседанието на съвета германсикят вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че до 7 ноември, когяато е срещата на върха между ЕС и Турция, общността иска значително съкращаване на броя на бежанците по границата между Турция и Гърция".

На свой ред Клаас Дийкоф каза: „На 6-7 март може да очакваме нарастване на бежанския поток заради настъпването на пролетта ... дотогава трябва да намерим решения, които са свързани най-вече с наплива по гръцко-турската граница. Ако те не доведе до намаляване на потока, ще трябва да потърсим други мерки и ще трябва да направим повече в планирането на извънредни ситуации ... Това е една много важна дата, за да видим до каква степен сме успели в намаляване на притока към Европа или трябва да предприемем други мерки“.