Еврозоната вече е в рецесия

896
Еврозоната вече е в рецесия

Еврозоната ще изпадне в техническа рецесия през второто и третото тримесечие, но през четвъртото икономиката леко ще се съвземе, според преразгледаните към понижение прогнози на три статистически института - германският, френският и италианският - цитирани от Франс прес и БТА.

Трите института очакват две последователни тримесечия спад на БВП - с 0.2 на сто през второто и с 0.1 на сто през третото. Предишните прогнози бяха за стагнация през второто и много слаб растеж от 0.1 на сто през третото. През първите три месеца на годината растежът в еврозоната беше нулев, след спада на БВП с 0.3 процента през предходните три месеца, благодарение на което засега зоната избягва рецесията, характеризираща се с две поредни тримесечия спад.

Трите института прогнозират покачване на БВП в еврозоната през четвъртото тримесечие. "Световното търсене ще се засили постепенно и износът ще бъде главният фактор за подобряването на конюнктурата", отбелязват експертите. "В същото време влошаването на пазара на труда и мерките за бюджетна консолидация продължават да тегнат върху доходите, с които разполагат домакинствата, така че потребителското доверие остава слабо".

Институтите освен това предупреждават, че прогнозата им зависи от много случайни фактори и рискове. "Евентуално влошаване на финансовите напрежения, по-специално поради слабите перспективи за икономическата активност, не може да се изключи. За сметка на това прилагането на мерки, които са в състояние да успокоят пазарите за суверенните и финансовите рискове в еврозоната, могат да подкрепят доверието", посочват те.

Всички големи европейски икономики са в рецесия или се доближават до рецесия и има твърде малко признаци нещата скоро да се подобрят, показва проучване на компанията за финансова информация Маркит (Markit), чиято централа се намира в Лондон, цитирано от Ройтерс. Данните подкрепят очакванията, че повечето централни банки в еврозоната са на път да смекчат политиката си тази седмица.

Предварителният индекс на мениджърите по доставките (Purchasing Managers Index - PMI), чрез който Маркит измерва комбинирано активността в сектора на услугите и в промишлеността на еврозоната, беше преразгледан към повишение до 46.4 през юни (спрямо 46). Всяко равнище под 50 пункта означава свиване. Прогнозата на Маркит е за свиване на икономиката в еврозоната с 0.6 на сто през второто тримесечие и с 0.1 на сто във Великобритания.


 

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg