Икономисти: Действайте бързо и направете каквото е необходимо

6297
Икономисти: Действайте бързо и направете каквото е необходимо

© Pexels.com

С увеличаването на страните, чиито икономики блокират в условията на разрастващата се пандемия от коронавирус, водещи икономисти от цял свят призовават за радикални действия в борбата с икономическия срив.

Повече от 40 популярни икономисти, сред които и старши икономиста на Международния валутен фонд Гита Гопинат, както и Джейсън Фърман, съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама, дадоха своя принос към електронна книга, издадена от Центъра за изследвания в областта на икономическата политика (CEPR), в която призовават правителствата да действат бързо и да предприемат каквото е необходимо, за да спасят световната икономика.

Те застъпват тезата за използването на сериозна финансова мощ за отговор в стил “каквото е необходимо” на кризата с COVID-19.


Сред предложените драстични мерки са: „хеликоптерните пари“, при която всеки получава помощ без допълнителни условия; използването на еврооблигации от страните от еврозоната за емитирането на общ дълг, а не поотделно; и осигуряването на неограничени спешни средства от страна на държавните инвестиционните банки на компаниите.

Макар че икономистите казват, че все още е прекалено рано да се определи какви ще са икономическите поражения, те със сигурност ще са големи – пандемията унищожава животи и поминък в цял свят.

Необходимите мерки за ограничаване на вируса, като карантина, социално дистанциране, затваряне на училища, университети и детски градини, затваряне на несъществени бизнеси и призиви за работа от дома, водят до блокирането на икономиките.

Икономисти: Пикът на Covid-19 ще е до 8 седмициЗащо социалните мрежи избухнаха срещу икономистите на Goldman Sachs?

“Изправени сме пред здравна и икономическа криза с безпрецедентни пропорции в последно време,” пише Пиер-Оливие Гуринчас от Калифорнийския университет Бъркли в глава, в която се говори за изглаждането както на кривата на инфекциите, така и на тази на рецесията.

Има обаче фискални мерки, които правителствата могат да използват, за да предотвратят или ограничат катастрофални сривове, които, според Гуринчас, са като “спешните отделения, леглата и вентилаторите на икономическата система.” Например, централните банки могат да осигурят спешна ликвидност на финансовия сектор.

За да се избегнат дълбоки и дълготрайни поражения на икономиките, правителствата трябва да ограничат броя на личните и корпоративните фалити, да гарантират, че хората имат пари за харчене, дори ако не работят, както и да увеличат публичните инвестиции и разходите за здравеопазване, пишат авторите.

Иначе казано, те трябва да действат сега, за да “ограничат натрупването на икономическа съединителна тъкан”.

“Сега е времето да се извади тежката артилерия; сега не е време за плахи действия, а да се направи каквото е необходимо и то бързо,” пишат те.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg