Италианските мениджъри работят като китайците

637
Италианските мениджъри работят като китайците

Почти 80 на сто от италианските мениджъри работят между 9 и 11 часа на ден, сочи разпространено днес изследване на Асоциацията на директорите на човешките ресурси в средните и големи предприятия на Италия.

Това ги поставя на едно ниво с китайските им колеги, които с 10 часа и 22 минути дневно работно време са малко след индийците (9 ч. и 56 мин.) и малко пред японците (10 ч. и 24 мин.).

Осемчасовият работен ден продължава повече и в други развити страни, но остава под 9 часа. В САЩ е 8 ч. и 50 мин., във Франция - 8 ч. и 30 мин., във Великобритания - 8 ч. и 26 мин., в Германия - 8 ч. и 13 мин.

Според италианските мениджъри обяснението е, че в тези страни има по-добра организация на работата и се спазва регламентираното време за съвещания.

Въпреки това италианците не се оплакват. Напротив, 62.39 на сто от анкетираните твърдят, че е нормално да работят извънредно, защото има много работа, а 36.7 на сто даже изпитват удоволствие от това, докато 24.77 на сто по този начин се сливат с предприятието.

Семейството ги оценява по достойнство и в 65.14 на сто от случаите не се оплаква, а 71.56 на сто от родителите се гордеят, че са работохолици и са убедени, че дават пример за подражание на децата си.

Повече от половината прекарват между 5 и 20 съботи в офисите, като 18 на сто го правят 30-49 съботи годишно. Над 60 процента отговарят в извънработно време на телефонни обаждания по служба и близо 50 на сто си проверява в почивните дни служебната електронна поща.

Накрая, над 40 процента се явяват на работа, дори когато се чувстват зле и са получили отпуск по болест. Проучването е направено през май 2007 г. сред 109 директори на човешките ресурси в средни и големи предприятия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg