Jay-Z инвестира в този младеж, който създаде Uber за самолети

8017
Jay-Z инвестира в този младеж, който създаде Uber за самолети

© Сергей Петросов; JetSmarter

Когато 21-годишният Сергей Петросов се качва на частен самолет за първи път, все още не подозира, че след време това ще се превърне в ежедневие, както за него, така и за хиляди други.

8 години по-късно той стой начело на JetSmarter – приложение за резервация на частни полети, което има подкрепата на множество инвеститори, включително знаменитости, и често е наричано Uber на въздухоплаването.

„Тогава дори не знаех, че това може да бъде бизнес”, казва Петросов пред CNBC, спомняйки си за своя първи полет през 2009 г.


След като се дипломирал в University of Florida и се опитал да създаде стартъп, предназначен за училищата в своята родна Русия, шансът кацнал на рамото му съвсем случайно. Собственик на компания за частни самолети му предложил да го повози.

Петросов бързо забелязал „архаичната”, както той я нарича, природа на тази индустрия, която тогава разчитала изцяло на аналогови системи за управление вместо на дигитални такива. Идвайки от света на технологичния бизнес, всичко, свързано с частните самолети, било чуждо за него.

„Видях възможността рано. Между 2009 и 2012 г. държах частната авиация близо до себе си. Присъствах на частни изложения и събрах съвети”, разказва той за момента, в който решил, че може да създаде дигитален инструмент, който да улеснява локализирането и резервацията на частни самолети.

В рамките на този процес предприемачът разбрал, че индустрията е силно непозната и не работи с пълния си капацитет.

През 2012 г., въпреки че споделената икономика започва да печели внимание с навлизането на Airbnb и Uber, частните самолети все още летят със средно 10-15% от капацитета си.

През 2013 г. Петросов и неговият екип решават да създадат JetSmarter като дигитална платформа за информация, разчитайки на не особено голямо финансиране.

„Първоначално имахме дигитална тема, но споделянето изисква повече ресурси и капитал. Винаги сме знаели, че споделянето е начинът, по който можеш да разшириш пазара”, казва Петросов.

Инвестициите не закъсняват и през 2015 г. JetSmarter получава финансиране от няколко източника, включително рапъра и продуцент Jay-Z и представители на кралското семейство на Саудитска Арабия.

Приложението помага на потребителите да резервират празни места на насрочени полети на частни самолети.

По думите на Петросов, това осигурява решение не само за ползвателите на частни самолети, но и за тези, които обикновено ползват комерсиални полети, но търсят гъвкавост. 

Гигантски дирижабли ще пренасят огромни товари в близко бъдещеФранция навлиза в световната битка за създаването на летателни апарати за пренос на гигантски товари.

През последните няколко години пакетите за услугата измениха цените си многократно, което предизвика критики относно увеличените цени. Петросов обаче споделя, че понастоящем компанията му се фокусира върху „демократизиране на достъпа до частните полети”.

Към днешна дата членството към услугата струва 5 хил. долара годишно, с различни допълнителни такси за чартърни полети и запазване на места. Най-скъпият пакет струва 50 хил. долара.

„Искаме да поставим нов стандарт. Не става дума за ексклузивността, а за предоставяне на по-ефективно пътуване”, казва той.

JetSmart има над 15 хил. члена, главно бизнес лица, от САЩ, Европа и Средния Изток. През следващите няколко години Петросов се надява да разшири бизнеса, предлагайки опции за по-евтини пътувания на кратки дистанции.

„Целта ни е да вземем голям пазарен дял от комерсиалните авиолинии, конкретно при бизнес сегмента, и първа класа при полетите с продължителност под 5 часа”, добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg