Как се купува US гражданство?

2874
Как се купува US гражданство?

Всеки ден инвеститори по света избират да вложат парите си в САЩ - като бразилците, които купиха Burger King, или като милионите, които купуват щатски акции или бондове. Една малка група инвеститори обаче са водени от съвсем друго нещо - те търсят американско гражданство.

Не можете директно да купите американски паспорт - поне не легално.

Но от 1990 година насам, тези които инвестират поне 500 000 долара в икономиката на страната, получават зелена карта.


Това е програмата EB-5.

За тази програма на година се заделят 10 000 визи. Условието е чужденците да инвестират 1 млн. долара и да създадат свой бизнес или да подкрепят местен бизнес, който изпитва затруднения.

След две години се проследява развитието им - ако са създали поне 10 работни места (членове на семейството не се броят) и бизнесът все още оперира - чужденците могат да подадат молба за гражданство.

От тези 10 000 визи, 3 000 са за „сфери с предимство" - за селски райони, където безработицата е 150% над средното за страната. Там сумата, която чужденците трябва да инвестират е сведена до 500 000 долара.

В момента някои инвеститори в САЩ, които имат затруднения с финансирането си, сами търсят чуждестранен партньор, като рекламират проекта си като „подходящ за програма EB-5". Наскоро WSJ писа за предприемачът Брус Ратнър, който предложи на китайски инвеститори да се включват в негов строителен проект в Бруклин, като им обясни възможността за виза чрез програмата.

В САЩ се зародиха предложения да се ускори процесът по получаване на гражданство на хора, закупили имот в райони, като Лас Вегас или Детройт, като мярка за справяне с имотната криза.

Ако програмата се запълва всяка година - това означава, че тя би могла да носи на САЩ 7 млрд. долара годишно и да създаде или поддържа 100 000 работни места.

Всъщност обаче, няма толкова желаещи за тази програма. През 2009 едва 1 028 души са подали молба за включване, като са одобрени само 966.

През 2007 подалите молби са 776, а одобрените 485.

За сега през 2010 има голям ръст на молбите - 1 727, от които 1 271 одобрени.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg