Броят на имигрантите в Италия нарасна до почти пет милиона души тази година или 7% от населението, спрямо само половин милион през 1990 г., отбелязва международната благотворителна организация"Каритас"в свой доклад.

Броят на имигрантите в Италия нарасна до почти пет милиона души тази година или 7% от населението, спрямо само половин милион през 1990 г., отбелязва международната благотворителна организация"Каритас"в свой доклад.Заедно с растящия брой имигранти през изминалите 20 години, докладът изтъква, че се отбелязва и покачване на негативното отношение спрямо чужденците, в частност заради световната икономическа криза. Данните от доклада обаче наблягат на факта, че имигрантите имат голям принос за приходите в бюджета, допринасяйки с около 11 милиарда евро годишно. Те имат и основен принос към различни сектори, включително земеделието, строителството и здравеопазването.

"Имигрантите са жизненоважна демографска подкрепа за Италия", сочат данните от доклада, изтъквайки застаряващото население на Италия и работната сила от млади имигранти. Докладът посочва още, че 13% от чуждестранните граждани на Италия в момента са второ поколение имигранти. По-голямата част от тях са концентрирани в региона на Ломбардия - най-богатата част на страната.

Най-голям брой имигранти в Италия идват от Румъния, следвани от Албания и Мароко, сочат още данните от доклада, който се основава на официални данни.

Източник: БГНЕС