Как се пренасят 40 млрд. долара в Ирак

6666
Как се пренасят 40 млрд. долара в Ирак

Още от първите дни на войната в Ирак, подразделението на Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк започва да изпраща милиарди долари реални пари в Багдад, с които да бъде платено за възстановяването на управлението и на основни услуги, пише CNBC.

Някои наричат това най-големия въздушен трансфер на пари в историята на света. Да се открие обаче какво става с парите след това се превръща в една от най-големите финансови мистерии на всички времена.

Парите са били опаковани и товарени на палети в силно охранявана сграда на Нюйоркското подразделение на ФЕД в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси, след което са били превозвани с камиони до военновъздушната база Андрюс, близо до Вашингтон. Оттам с военни самолети парите са стигали до международното летище на Багдад.

По някои изчисления Нюйоркското подразделение на ФЕД е изпратило около 40 млрд. долара кеш в Ирак в периода 2003-2008 г. Само за първите две години са били изпратени над 281 млн. отделни банкноти, с общо тегло 363 тона. Скоро след като парите попадат в хаоса на разкъсвания от войната Багдад, хартиената следа, която показва кой е контролирал парите, започва да избледнява.

Оттогава разследващите органи се опитват да разберат какво се е случило с огромните суми пари, изпращани по време на окупацията на Ирак.

Повечето от парите вероятно за използвани по предназначение, но милиарди долари може просто да са били откраднати. Кражбите вероятно варират от сложни схеми с възлагането на договори за реконструкция до нагло присвояване на милиарди долари кеш, докато все още са в опаковките от ФЕД.

В началните стадии на транспорта средствата са контролирани от различни обучени служители на американската армия, но в Багдад те винаги са били приемани от един и същи човек.

Този човек е отговарял за приемането на парите и организирането на транспорта им до Централната банка на Ирак в центъра на Багдад. Пътуването от летището до банката е било около 10 км. по опасен път в територия, често контролирана от бунтовниците.

Човекът, който е посрещал парите в Ирак, е бил натурализиран американец от ливански произход, роден в Саудитска Арабия. Поради съображения за сигурност от CNBC назовават само първото му име - Базел. Той твърди, че е приел около 40 млрд. долара кеш в периода 2003-2008 г.

Работата му го прави последния американец, който е видял парите, преди те да изчезнат в трезорите на Централната банка на Ирак. Това вероятно е и единственият човек в историята, който е контролирал пренасянето на 40 млрд. долара във военна зона.

Работата му е била високо рискова, като бунтовниците дори обявяват 1 млн. долара награда за главата му, а по-късно иракското правителство издава заповед за арестуването му.

Той твърди, че винаги е доставял парите, никога не е губил доставка по пътя и е убеден, че част от парите са откраднати впоследствие, без обаче да назовава виновници, тъй като се страхува за сигурността на семейството си.

Според няколко източника на CNBC в днешно време ФЕД все още изпраща камиони с пари в Багдад. Според източник от Централната банка на Ирак количествата сега са много по-малки в сравнение с първите дни на войната.

Опитът на Базел в Ирак му разкрива много възможности за работа по цял свят. След времето прекарано в Ирак, той не се връща в САЩ, а се установява в Дубай като един от водещите експерти в света по транспортирането на пари във военни зони.

В момента той преговаря за сключването на договор за транспортирането на милиарди долари в освободената наскоро Либия. Човекът, който е превозил 40 млрд. долара, казва, че все още му се налага да си изкарва прехраната.

Тези дни стана ясно, че 6.6 млрд. долара от изпратените, за които преди време се смяташе, че са изчезнали малко преди създаването на новото иракско правителство през 2004 г., са намерени. В доклад на главния инспектор на САЩ за възстановяването на Ирак Стюърт Боуен се посочват доказателства, че тези 6.6 млрд. долара не са изчезнали, а са отишли по предназначение под контрола на правителството на Ирак.

Ето и някои интересни факти и снимки от масивната операция по транспортирането на огромните средства към Ирак:

Разтоварване на палетите с кеш на международното летище в Багдад.

Парите са били опаковани в найлонови опаковки. Обикновено един палет е съдържал 640 пакета, наричани "тухли," с по 1000 банкноти във всеки.

Всеки палет е тежал 680 кг., а опаковките са били в различни цветове. Златни опаковки за банкноти от по 100 долара, кафяви за банкноти от по 50 долара, пурпурни за банкноти от по 20 долара и т.н.

Човекът, отговорен за приемането на средствата в Ирак, твърди, че е товарил 1 млрд. долара в този боклукчийски камион, за да заблуждава бунтовниците, които са следили конвоите. Според него никой от тях не би си помислил, че в такъв камион ще има толкова пари.

Aмерикански войници се снимат пред близо 3 млрд. долара кеш в трезора на Централната банка на Ирак.

Някои от оръжията, използвани за охраната на конвоите с пари, превозвани до Централната банка на Ирак

Снимки: CNBC

Посетете и нашата Фейсбук страница

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

222
# 0
15:09 | 2 September 2012
американци с калашников ???
2
# 1
13:01 | 21 January 2012
Какви са тия Калашници на последната снимка?
Окупирайуолстрийт
# 2
14:10 | 27 October 2011
Пак задкулисни игри ....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg