Как се рециклират банкноти на стойност 50 милиарда евро?

1659
Как се рециклират банкноти на стойност 50 милиарда евро?

© Pixabay

Ако днес похарчите хартиена банкнота от 20 британски паунда, тя може да поеме по пътя си към превръщането в компост, който да се използва в производството на земеделски торове.

Bank of England започва мащабната кампания по рециклирането на старите банкноти, които са на обща стойност 40 млрд. паунда, или около 47.8 млрд. евро.

Към момента в обращение са около 2 млрд. от старите хартиени банкноти, които наскоро бяха заменени от новата полимерна емисия. Това ще е най-мащабната подмяна на парични средства в историята на Великобритания.

Сарите банкноти от по 20 паунда носят лика на икономиста Адам Смит. Всяка от тях, която бъде върната от търговците в банките и касовите центрове на централната банка на Острова, ще бъде подменена с нова и рециклирана.


Очаква се процесът да отнеме месеци, но когато бъдат унищожени достатъчно голям брой от старите банкноти, Bank of England ще определи шестмесечен срок, в който всички останали трябва да бъдат извадени от обращение.

След изтичането му те вече няма да се приемат като официално разплащателно средство, но ще могат да се връщат в касовите центрове и да бъдат подменяни с нови.

Последният път, в който е обновена емисията от 20 паунда, е през 2007 г. Тогава парите с лика на композитора Едуард Елгар са подменени с тези, носещи образа на Адам Смит, припомня BBC.

Рециклирането на банкнотите се извършва в строго охраняван склад в центъра на Лондон. В него са разположени две големи машини за сортиране, които обработват по 33 банкноти в секунда. След това старите банкноти от по 20 паунда се отделят и се групират в стекове от по 50 000 паунда, което се равнява на близо 60 000 евро. 

В миналото, до началото на 90-те години на миналия век, Bank of England изгаряла старите банкноти в специално изграден за целта инсинератор, енергията от който се използвала за отопляване на централната сграда на институцията.

Сега те се подлагат на компостиране, по подобие на хранителните отпадъци. Получената биомаса може да се използва в производството на земеделски торове и обогатители на почвата.

Процедурата по подмяната на старите банкноти от по 20 паунда започна още през 2019 г. Първата стъпка беше реновирането на сортиращите машини, така че да могат да разпознават новите полимерни банкноти от старите хартиени пари.

Освен това размерът на новите парични единици е с около 15% по-малък от този на старите, което налага подмяната на десетки хиляди касети в банкоматите на територията на цялата страна.

Новата полимерна емисия от 20 паунда беше пусната в обращение на 20 февруари 2020 г. Тя носи лика на британския художник Джоузеф Търнър.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg